Σχόλιο μηνιαίας πορείας Ν.Ε.Α.ς Χ.Α.Κ. [09/2021]

Πτωτική κατά 0,28% ήταν η πορεία του Γενικού Δείκτη της Ν.Ε.Α.ς του Χ.Α.Κ κατά το Σεπτέμβριο, ο οποίος έκλεισε στις 1.292,73 μονάδες. Η υψηλότερη τιμή του καταγράφηκε στις 20 του μηνός ενώ η χαμηλότερη σημειώθηκε στις 29/9 και ήταν αυτή με την οποία τελικά έληξε ο μήνας.

Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ακόμη πιο αδρανής από τον Αύγουστο ως προς την ένταση της διαπραγματευτικής δραστηριότητας και του όγκου των συναλλαγών. Συγκεκριμένα, ο συνολικός όγκος συναλλαγών υπολογίστηκε μειωμένος κατά 33,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε € 25.358,00, μειωμένη δηλαδή κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ρευστότητα της αγοράς μοιράστηκε αποκλειστικά ανάμεσα στις Interlife Ασφαλιστική και Solidus Securities S.A.. Η πρώτη κατέλαβε το 88,17% της αγοράς με συναλλαγές αξίας € 22.358,20 και η έτερη το υπόλοιπο με € 3.000,00.

Σχετικά με την πορεία των τιμών των τίτλων τους, η μετοχή της Solidus Securities δε μεταβλήθηκε καθόλου κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων ενώ η Interlife παρουσίασε πτώση της τάξεως του 6,10% με την τιμή της να διαμορφώνεται τελικά σε  € 4,00.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς δε μεταβλήθηκε σχεδόν καθόλου και ανέρχεται σε € 2.085.632.279. Ελαφρώς μειωμένη παρουσιάζεται η αξία της αγοράς ομολογιών, η οποία υπολογίζεται σε € 749.272.033, ως αποτέλεσμα των διαγραφών των ομολογιακών τίτλων των Vernon Property Plc και South East Gaming.

Ο Σεπτέμβριος υπήρξε ο μήνας της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εισαγωγής της εταιρείας Meditrina Cyprus Plc, η οποία εκπροσωπεί το φαρμακευτικό Όμιλο Meditrina. Η εισαγωγή αυτή αποτελεί τη 15η επιτυχημένη εισαγωγή της Capital Market Experts S.A., η οποία συνεχίζει να ισχυροποιεί τη θέση της στην κορυφή των Nom.Ads. Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η Prudents Ltd με 6 ενεργές εταιρείες ενώ μετά βρίσκονται οι ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΟΥ Δ.Ε.Π.Ε με 5 και η CISCO και η Aeonic Securities με 4. Από τους υπόλοιπους 59 εγκεκριμένους Nominated Advisors, μόλις 15 είναι ενεργοί, έχοντας από 0 έως 4 εισαγωγές ο καθένας.

Μπορείτε να δείτε την αναλυτική απεικόνιση της πορείας του μήνα στους παρακάτω πίνακες.