Πρόσφορο έδαφος για funds από Ινδία

Ενισχύονται περαιτέρω οι οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου – Ινδίας ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη εντολή που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας διευκρινίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον χαρακτηριστεί ως χώρα “Κατηγορίας Ι” βάσει των κανονισμών του Χρηματιστήριου της Ινδίας. Η εν λόγω ταξινόμηση εμπερικλείει σημαντικά πλεονεκτήματα στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για επενδυτικά ταμεία της Κύπρου να προσελκύσουν επενδύσεις από την Ινδία.

Μιλώντας στο Cyprus Investment Funds Conference – India που διοργάνωσε ο CIFA, η Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο Madhumita Hazarika Bhagat, αναφέρθηκε στο εκτενές διμερές νομικό πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ινδίας και το οποίο καλύπτει τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία, ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η γεωργία.

Τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών παρουσιάζουν μια πολύ θετική εικόνα με καλούς οιωνούς για το μέλλον, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους top 10 επενδυτές στην Ινδία. Επισήμανε πως διαχρονικά έχουν υπογραφεί διάφορες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και MoUs, ενώ παράλληλα στο παρόν στάδιο ερευνώνται πεδία συνεργασίας με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Οικονομία της Ινδίας η κ. Madhumita Hazarika Bhagat τόνισε πως η Ινδία είναι από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022 να εκτιμάται στο 6,7%.

Πόλος έλξης για funds η Κύπρος
Ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης σημείωσε πως μέσα από μια συντονισμένη δράση και μέσα σε λίγα χρόνια η Κύπρος κατάφερε με απόλυτη επιτυχία να καταστεί αξιόπιστη δικαιοδοσία επιλογής για τους διαχειριστές κεφαλαίων και τους επενδυτές, προσθέτοντας πως η επιτυχία αυτή αποτυπώνεται από το γεγονός ότι το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκε ξεπέρασε τα €10 δις, ενώ κατέγραψε αύξηση και κατά τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας που δημιούργησε η πανδημία COVID-19, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του τομέα επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο. Επίσης, ο πρόεδρος του CIFA ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος έναντι άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Θεοχαρίδης αναφέρθηκε στο εποπτικό πλαίσιο που διέπει τα επενδυτικά ταμεία και τις συλλογικές επενδύσεις καθώς και στο κύριο μέλημα της ΕΚΚ που είναι η προστασία των επενδυτών και ο εκμοντερνισμός της νομοθεσίας.

Για τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός μίλησε ο CEO του Ιnvest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας σημειώνοντας πως η χώρα μας αποτελεί ιδανικό προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους και προσφέρει αρκετές λύσεις σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της αδειοδότησης και πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά. Τόνισε πως «ειδικά μετά το brexit η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ της Ευρωζώνης και ως χώρα της κοινοπολιτείας αποτελεί την βέλτιστη επιλογή για τις ινδικές επιχειρήσεις που αναζητούν πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά».

Για το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπουν τα επενδυτικά ταμεία στην Κύπρου αναφέρθηκε η Άντρια Κουκούνη, Director, Financial Services, Funds and Capital Markets της Prountzos & Prountzos LLC – Ey Law, Cyprus, ενώ ο Μιχάλης Βασιλείου, μέλος Δ. Σ. υπηρεσίες ελέγχου και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της KPMG στην Κύπρο ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση της Κύπρου, από το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας στην Κατηγορία και στις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται.