Σε θετικές, από σταθερές, αναβάθμισε την Παρασκευή τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence (CI Ratings), επιβεβαιώνοντας παράλληλα στο «ΒΒ+» την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο νόμισμα και στο «Β» την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση.
«Η αναβάθμιση των προοπτικών αντικατοπτρίζει τις ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 με το πραγματικό ΑΕΠ να επιστρέφει σε σταθερή ανάπτυξη, τον τουρισμό να ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο και τα δημόσια οικονομικά να βελτιώνονται», τονίζει ο Capital Intelligence.
Αναφέρει επίσης ότι οι αξιολογήσεις που διαθέτει σήμερα η Κύπρος «υποστηρίζονται από τη μείωση των κινδύνων αναχρηματοδότησης, σε συνδυασμό με την προληπτική διαχείρισης του δημόσιου χρέους», ενώ υπογραμμίζει πως η κυπριακή Κυβέρνηση «έχει διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέσω αδιάλειπτης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές», ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα σημαντικό αποθεματικό μετρητών για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων κραδασμών.
Η αξιολόγηση της Κύπρου, σύμφωνα με τον οίκο, λαμβάνει επίσης υπόψη τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα εγκεκριμένου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο οποίος προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για στήριξη της ανάκαμψης.
Ωστόσο, ο CI αναφέρει ότι η αξιολόγηση της Κύπρου παραμένει υπό πίεση, λόγω του υψηλού χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, του μεγάλου ιδιωτικού χρέους και των σημαντικών αναγκών για εξωτερική χρηματοδότηση.
Αν και η αδυναμία του τραπεζικού τομέα εξακολουθεί να αποτελεί έναν περιορισμό για την αξιολόγηση της Κύπρου, «οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες», υπογραμμίζει.
Σημειώνει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) αυξήθηκε ελαφρώς κατά 20 εκατ. ευρώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, φτάνοντας στο 18,1% των συνολικών δανείων έναντι 17,7% τον Δεκέμβριο του 2020.
Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ο CI αναφέρει ότι αυτές «είναι σε γενικές γραμμές ευνοϊκές», με την οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2022, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση των καθαρών εξαγωγών, ιδιαίτερα του τουρισμού και των εξαγωγών υπηρεσιών όπως η τεχνολογία της πληροφορίας.
Ο οίκος αναμένει ότι ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων θα επανέλθει σταδιακά σε προπανδημίας επίπεδα μεσοπρόθεσμα, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση μεγάλων τουριστικών έργων υποδομής, όπως καζίνο και μαρίνες.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας «παραμένουν έντονοι και απορρέουν από μη αναμενόμενες μεταβολές στην πορεία της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στις ευρωπαϊκές οικονομίες».
Άλλοι κίνδυνοι για τις προοπτικές, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης, την αύξηση του προστατευτισμού και την παρατεταμένη μείωση των εισροών ξένων επενδύσεων.
Επιπλέον, αναφέρει ότι η δημοσιονομική ισχύς της Κύπρου θεωρείται μέτρια και προσθέτει ότι τα δημόσια οικονομικά υπέστησαν πίεση το 2020 εν μέρει λόγω της εφαρμογής κυβερνητικών μέτρων στήριξης ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος της Covid-19 στην οικονομία.
Επιπλέον, ο CI αναμένει την εικόνα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης «να βελτιωθεί φέτος» και το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ, έναντι 5,8% το 2020.
Προσθέτει ότι, λόγω του τερματισμού των προσωρινών μέτρων στήριξης, των αυξημένων εσόδων και της επανέναρξης των προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω το 2022, στο 0,9% του ΑΕΠ.
Ο οίκος Capital Intelligence αναφέρει πως θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν οι αξιολογήσεις της Κύπρου πέραν της μιας βαθμίδας, «εάν υπάρξει ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, και η Κυβέρνηση περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και μειώσει το δημόσιο χρέος της με ταχύτερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό».
Επιπλέον, προσθέτει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανοδική πίεση στις αξιολογήσεις της Κύπρου «εάν οι τράπεζες αυξήσουν τόσο τις προσπάθειές για βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων» όσο και τις προβλέψεις τους για τα ΜΕΔ.
Ωστόσο, ο CI αναφέρει πως θα μπορούσε να επαναφέρει τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε σταθερές εάν τα δημόσια οικονομικά αποδυναμωθούν σημαντικά λόγω παρατεταμένων δυσμενών οικονομικών συνθηκών.
Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει πίεση στις προοπτικές εάν υπάρξει αλλαγή στην οικονομική πολιτική οδηγώντας σε αλλαγές στην αντίληψη κινδύνου από τις κεφαλαιαγορές, προσθέτει.
Τέλος, σημειώνει πως οι προοπτικές θα επηρεαστούν εάν επιδεινωθεί η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών σε επίπεδο που θα υποχρέωνε τις τράπεζες να αναζητήσουν κρατική οικονομική βοήθεια.