Σχόλιο μηνιαίας πορείας Ν.Ε.Α.ς Χ.Α.Κ. [03/2021]

Με ελαφρές απώλειες, της τάξεως του 0,62% έκλεισε το μήνα Μάρτιο ο Γενικός Δείκτης της Ν.Ε.Α.ς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, στις 1.290,33 μονάδες. Κατέγραψε τη μεγαλύτερη τιμή του στις 12/3, όταν βρισκόταν στις 1.298,40 και έπεσε στη χαμηλότερη στις 30/3, όταν και κατέληξε στην τιμή, με την οποία έκλεισε τελικώς ο μήνας.

Ο Μάρτιος ήταν φτωχός και από την άποψη της γενικότερης κινητικότητας της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι δε λάμβαναν χώρα περισσότερες από 2 πράξεις ημερησίως κατά μέσο όρο, ενώ και ο συνολικός όγκος συναλλαγών δεν ξεπέρασε τους 3.539 διαπραγματευθέντες τίτλους, επίδοση η οποία κρίνεται ιδιαιτέρως χαμηλή, αφού ο όγκος παρουσιάστηκε ελαττωμένος κατά 99,8% συγκριτικά με τον αντίστοιχο του περασμένου μήνα.

Η πενιχρή αυτή εικόνα, αντικατοπτρίζεται επιπλέον και στο συνολικό μηνιαίο τζίρο της αγοράς. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος περιορίστηκε σε € 16.549,00, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 94,5% σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Η Interlife Ασφαλιστική απέσπασε το μεγαλύτερο μέρος της όποιας ρευστότητας, με τους τίτλους της να πραγματοποιούν τζίρο αξίας €  8.889,90. Σημαντικές συναλλαγές σημειώθηκαν επίσης και για τις η Ρ Ενέργεια 1 Ενεργειακή (€ 3.582,00), Solidus Securities (€ 3.000,00), Hangji Global (€ 576,00) Αιχμή Α.Ε. (€ 500,00).

Μοναδική κερδισμένη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε όρους τιμών μετοχών κατέστη η Ρ Ενέργεια 1 Ενεργειακή, πραγματοποιώντας άλμα κατά 12,71% και με την τιμή της τελικά να διαμορφώνεται σε € 6,65. Σταθερές παρέμειναν οι τιμές για τις Hangji Global και Solidus Securities ενώ απώλειες της τάξης του 2,91% σημειώθηκαν για την Αιχμή (€ 5,00 η τιμή) και 18,42% για την Interlife (€ 3,10 η τιμή).

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με το τελικό ποσό να ανέρχεται σε € 2.255.216.806, δηλαδή μειωμένο κατά 0,5% σε σχέση με το Φεβρουάριο. Στον αντίποδα, αυξημένη κατά 20 περίπου χιλιάδες ευρώ είναι η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς ομολογιών, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο του Χ.Α.Κ. προχώρησε στη διαγραφή των τίτλων 2 εταιρειών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ομολογίες της Thameside Investment Group, λόγω μη παρουσίασης των προβλεπόμενων οικονομικών καταστάσεων και της All Saints Commercial λόγω ωρίμανσης των τίτλων.

Στα τέλη του μήνα το Χ.Α.Κ. ανακοίνωσε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας AIXMH A.E. Σύμβουλοι Επενδύσεων, λόγω του ότι η εταιρεία δεν διατηρεί υπηρεσίες Συμβούλου Εισαγωγής, το οποίο αποτελεί συνεχή υποχρέωση της από τον Κανονισμό της αγοράς. Το συγκεκριμένο γεγονός, μπορεί να σημαίνει μέχρι και την αποχώρηση της εταιρίας από το ταμπλό, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική του μη ορισμού Συμβούλου για έξη μήνες, οδηγεί στη διαγραφή της εταιρίας. Η αναστολή διαπραγμάτευσης, ίσχυσε από την 31η Μαρτίου 2021.

Την ίδια ημέρα, αποφασίσθηκε και η αναστολή διαπραγμάτευσης της Allspark Asia Pacific Group Co Ltd. για τους ίδιους λόγους.

Στα τέλη του μήνα, η αγορά μετοχών αριθμούσε και πάλι 46 εισηγμένες εταιρίες, από τις οποίες όμως, οι 5 πλέον είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης και οι 41 διαπραγματεύονται κανονικά. Κατά συνέπεια, στο μήνα Μάρτιο δεν υπήρξαν νέες εισαγωγές μετοχών στο ταμπλό. Όμως, οι υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου συνεχίζουν να εξετάζουν τις αιτήσεις των παρακάτω εταιριών :

  1. Henan Wandi Minerals Public Company Ltd, με έδρα την Κύπρο, ιδρυθείσα το 2018, κινεζικών συμφερόντων με εμπλοκή σε κινέζικη εταιρία ορυχείων άνθρακα.
  2. Eosolar Public Company Ltd, με έδρα την Κύπρο, ιδρυθείσα το 2019, η οποία όμως εμφανίζεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας Νο5272, στις 19 Φεβρουαρίου 2021 ότι οδεύει εντός τριμήνου προς διαγραφή από το Μητρώο Εταιριών.
  3. Wopnar Public Company Ltd, με έδρα την Κύπρο, ιδρυθείσα το 2019, ασχολούμενη με το εμπόριο.
  4. Fos Holdings Plc, με έδρα τη Μ. Βρετανία, ιδρυθείσα το 2017, με θυγατρικές στο χώρο του franchising, των επενδύσεων σε βιβλιοπωλεία και τέλος στο χώρο της ιατρικής έρευνας και της βιοτεχνολογίας.
  5. Mr. Pengu Public Company Ltd, με έδρα την Κύπρο, η οποία είναι ένα τεχνολογικό startup, κάτοχος της εφαρμογής MR PENGU, η οποία είναι παρόμοια με το Postmates της Αμερικής, υπό την έννοια ότι επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν αγαθά από τοπικά καταστήματα χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό τους και να τους παραδίδονται σε λιγότερο από 30 λεπτά. Σκοπεύει σε άντληση 3 εκ. για την περαιτέρω ανάπτυξη του application, την ενίσχυση της ομάδας ανάπτυξης  και την είσοδο του app σε Αγγλία και σε Βαλκάνια. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Μr. Pengu είχε λάβει τη πρώτη της χρηματοδότηση ύψους 450.000 ευρώ από εταιρεία του Λονδίνου που ασχολείται με το real estate και από εξαγωγική εταιρεία ελληνικών προϊόντων στην Kίνα.

Σχετικά με τους συμβούλους εισαγωγής, δεν άλλαξε κάτι. Στην πρώτη θέση παραμένει η Capital Markets Experts με 13 εισαγωγές, ακολουθούμενη από τη Sharelink Securities and Financial Services με 8. Σημειώνεται ότι ήδη εγκρίθηκε η 14η αίτηση εισαγωγής με σύμβουλο την Capital Markets Experts, αυτή της ναυτιλιακής εταιρίας Corado Management Ltd, η οποία αναμένεται να ανεβεί στο ταμπλό της αγοράς τον επόμενο μήνα.  Από τους υπόλοιπους 60 εγκεκριμένους Nominated Advisors, μόλις 16 είναι ενεργοί, έχοντας από 0 έως 4 εισαγωγές ο καθένας.

Μπορείτε να δείτε την αναλυτική απεικόνιση της πορείας του μήνα στους παρακάτω πίνακες: