Αν παρέμενε«κολλημένη» η Διώρυγα του Σουέζ θα υπήρχε τεράστιος αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και στην κυπριακή οικονομία.
Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Μιχαήλ τόνισε ότι περίπου το 12% εμπορεύματα του παγκόσμιου εμπορίου περνούν από την Διώρυγα του Σουέζ ενώ η αξία των αγαθών που ημερήσια κινούνται από την Διώρυγα κυμαίνονται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης αυτή την περίοδο υπάρχει τεράστια αύξηση του διεθνούς εμπορίου και στη ζήτηση αγαθών τα οποία κινούνται μέσω εμπορευματοκιβωτίων η οποία κυμαίνεται στο 20% περίπου σε σχέση με το 2019.
Η αύξηση εξηγείται κυρίως μέσω της αυξανόμενης ζήτησης διαρκών καταναλωτικών αγαθών λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού που αφήνει αρκετά διαθέσιμα εισοδήματα στα νοικοκυριά αφού δεν μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα τους σε ταξίδια ή σε κέντρα αναψυχής και επιλέγουν να καταναλώνουν περισσότερα αγαθά αυξάνοντας την ένταση του εμπορίου.
Όσον αφορά την Κύπρο, ο αντίκτυπος του «μποτιλιαρίσματος στο Σουέζ» θα ήταν τεράστιος αν συνέχιζε αφού τα πλείστα των προϊόντων που καταναλώνονται στην Κύπρο έρχονται από την Μέση Ανατολή, την Κίνα και άλλων πηγών που πρέπει να περάσουν από την Διώρυγα του Σουέζ.
Θα υπήρχε μεγάλος αντίκτυπος στην Κύπρο ο οποίος θα μεταφραζόταν σε πιθανές ελλείψεις αγαθών αλλά και αύξηση των τιμών λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς, ανέφερε ο κ. Μιχαήλ.
Καθυστερήσεις στην κίνηση των προϊόντων οδηγεί σε έλλειψη των πρώτων υλών ή των ενδιάμεσων προϊόντων που θα κατέληγαν δυστυχώς σε αύξηση των τιμών που θα αντιμετώπιζαν οι καταναλωτές.
Όσον αφορά τα διδαχθέντα μαθήματα από την κρίση της Διώρυγας του Σουέζ της προηγούμενης βδομάδας ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι πιθανότατα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν επαρκής ποσότητες αγαθών ύψιστης σημασίας από τις επιχειρήσεις και το κράτος ώστε σε περίπτωση προσωρινής διακοπής του παγκόσμιου εμπορίου να μην παρατηρηθούν ελλείψεις βασικών αγαθών στην οικονομία.