Θέλει να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου το ΧΑΚ

Εισηγήσεις για αποτελεσματικότερη συνεισφορά της χρηματιστηριακής αγοράς στην εταιρική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, υπέβαλε το ΧΑΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι εισηγήσεις υποβλήθηκαν σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης με οικονομικούς φορείς που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στις 10 Μαρτίου 2021, με κύριο θέμα την επανεκκίνηση της Κυπριακής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μαρίνος Χριστοδουλίδης,  που εκπροσώπησε το ΧΑΚ στη σύσκεψη αυτή, με παρεμβάσεις του κατέθεσε εισηγήσεις για να αναπτυχθεί περαιτέρω η χρηματιστηριακή αγορά, ώστε να συμβάλει πιο αποτελεσματικά  στην εταιρική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.  Είναι εκ των ων ουκ άνευ ανέφερε, οποιοδήποτε νέο επενδυτικό πλαίσιο να χαρακτηρίζεται από διαφανείς διαδικασίες, αποτελεσματικότητα και απολογισμό (reporting).

Το Χρηματιστήριο λειτουργεί μέσα σ΄ ένα πλήρως επαρκές κανονιστικό πλαίσιο βάσει των Ευρωπαϊκών προτύπων και με πλήρη διαφάνεια. Το ΧΑΚ εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Οι εισηγμένες εταιρείες υποχρεούνται σε διαφάνεια και σε διαρκή πληροφόρηση των επενδυτών, εφαρμόζουν Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και για την απόκτηση εισηγμένων αξιών, οι επενδυτές ελέγχονται πλήρως από εγκεκριμένους και πιστοποιημένους ενδιάμεσους, όπως π.χ. Μέλη (ΚΕΠΕΥ),  Θεματοφύλακες, AML, καθώς  και για την πλήρη γνώση του πελάτη – ΚYC.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι στο Υπόμνημα αυτό:

  • Παρατίθεται η σημασία της χρηματιστηριακής αγοράς στην εταιρική και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου,
  • Καταγράφονται τα οφέλη από την εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑΚ,
  • Παρατίθενται εισηγήσεις για την εισαγωγή νέων εταιρειών από υγιείς, αναπτυξιακούς και καινοτόμους τομείς επιχειρησιακής δραστηριότητας,
  • Αναλύεται η σημασία της εισαγωγής των Κρατικών και Εταιρικών Ομολόγων στο ΧΑΚ,
  • Υποβάλλονται εισηγήσεις για συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα προς ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς, παράμετρος που θεωρείται ως πολύ σημαντική για την ενθάρρυνση νέων εισαγωγών εταιρειών και για την ανάπτυξη της Αγοράς,
  • Σημειώνεται η σημασία της χρησιμοποίησης των αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών του ΧΑΚ, σε συνάρτηση με νέα αναπτυξιακά επενδυτικά  προγράμματα καθώς και για το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επωφεληθούν οι Κυπριακές εταιρείες μέσω του ΧΑΚ, μέσα σ΄ ένα πλαίσιο διαφάνειας και επαρκών κανονιστικών ρυθμίσεων.

Το Χρηματιστήριο συνιστά ένα βασικότατο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας και είναι επιβεβλημένο να στηριχθεί από όλους τους φορείς, ώστε η χρηματιστηριακή αγορά να μπορεί να συνεισφέρει με ακόμη πιο ουσιαστικό τρόπο, στην επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.