Στην αποκάλυψη ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, πέραν του τομέα των ακινήτων, από επενδυτές μεγάλης εμβέλειας, προέβη ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λεμεσού, Ανδρέας Τσουλόφτας, σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Business Hour by Brief» της DigitalTv.
Ειδικότερα και ερωτηθείς σε ποιο ποσοστό έχουν επηρεαστεί οι πωλήσεις πολυτελών ακινήτων από την πανδημία και την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), είπε ότι «δεν υπάρχει ακριβής αριθμός ή ποσοστό αυτή την στιγμή, αλλά σίγουρα έχουν επηρεαστεί οι πωλήσεις ακριβών ακινήτων, τόσο λόγω κατάργησης ΚΕΠ όσο και λόγω του κορωνοϊού, αφού λόγω του ότι τα αεροδρόμια είναι κλειστά, οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να έρθουν στην Κύπρο για να δουν τα ακίνητα».
«Άρα πιστεύουμε πως και τα δύο έχουν το δικό τους μερίδιο στην σημαντική αυτή πτώση πωλήσεων», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε με το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επίλυση του προβλήματος της πανδημίας, δίδοντας τη δυνατότητα να επισκέπτονται την Κύπρο ξένοι επενδυτές, θα επανακάμψει ο συγκεκριμένος τομέας σε ικανοποιητικό βαθμό».
«Εμάς η θέση μας είναι ότι ένας σοβαρός επενδυτής, που είναι αυτούς που θέλουμε στην Κύπρο, δεν θα επηρεαστεί από το θέμα του διαβατηρίου, διότι οι σοβαροί επενδυτές δεν έχουν πρόβλημα διακίνησης σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου», τόνισε λέγοντας ότι «οπόταν ευελπιστούμε ότι, και ξέρουμε ότι, υπάρχουν επενδυτές μεγάλης εμβέλειας, οι οποίοι έχουν ενδιαφερθεί για μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο, που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με το θέμα των διαβατηρίων και απλώς περιμένουμε να επιλυθεί το πρόβλημα με την πανδημία για να δούμε πως μπορούν οι επενδυτές αυτοί να επισκεφθούν την Κύπρο, να συναντηθούμε μαζί τους και να τους βοηθήσουμε στο να επενδύσουν».
«Έχει τόσα πολλά πλεονεκτήματα η Κύπρος, τα οποία προσπαθούμε να τα αναδείξουμε, και είμαι σίγουρος ότι θα επανακάμψει η οικονομία στον τομέα αυτό και ξέρω, γνωρίζω ότι, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, μεγάλες εταιρείες, μεγάλα funds να έρθουν στην Κύπρο να επενδύσουν σε ένα υγιή περιβάλλον, χωρίς την χροιά του διαβατηρίου», τόνισε.
Ερωτηθείς, δε, εάν έχουν ανασταλεί ή τερματιστεί κάποια έργα λόγω της πανδημίας και της κατάργησης του ΚΕΠ, ο κ. Τσουλόφτας είπε πως «κάποια έργα που ήταν στα αρχικά τους στάδια έχουν αναστείλει προσωρινά τις εργασίες τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με την πανδημία και ίσως να αντιληφθούμε κατά πόσον όντως υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα με την κατάργηση του ΚΕΠ».
Όμως, υπογράμμισε, «όσα μεγάλα έργα, που είναι η πλειοψηφία, είχαν πέραν του 30-40% της κατασκευής συνεχίζονται κανονικά και υπάρχουν τα funds για να αποπερατωθούν».
«Σίγουρα επηρέασε την οικοδομική βιομηχανία και κάποιες άμεσες επενδύσεις πολυτελών διαμερισμάτων, επαύλεων και κτιρίων, όμως, ευελπιστούμε ότι με το άνοιγμα των αεροδρομίων η Κύπρος, και η Λεμεσός ειδικότερα, θα βρει μία πολύ καλή ροή πωλήσεων που θα είναι ικανοποιητική για να τελειώσουν, τουλάχιστον, τα υφιστάμενα έργα και ανάλογα με την ζήτηση να δούμε και εάν υπάρχει περιθώριο για άλλα», εξήγησε.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού τόνισε πως, «δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις επενδύσεις στα ακίνητα. Οι επενδύσεις, αυτές που αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος στον τόπο είναι επενδύσεις σε άλλους τομείς. Σίγουρα η αγορά ακινήτων είναι ένας επενδυτικός τομέας που η αξία του είναι σημαντική, όμως, έχει περισσότερη αξία να έχουμε επενδύσεις σε άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία και οι νέες καινοτόμες επενδύσεις, οι οποίες αναμένουμε να έρθουν σύντομα με κάποιες δικές μας συντονισμένες προσπάθειες και του ΚΕΒΕ», πρόσθεσε αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και σημειώνοντας πως «υπάρχουν αρκετά τέτοια ενδιαφέροντα από μεγάλες εταιρείες, σοβαρές εταιρείες, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Αναμένουν να μπορέσουν να έρθουν στην Κύπρο για να ολοκληρώσουν τις προσθέσεις τους».
Κληθείς να πει εάν αυτές οι επενδύσεις αφορούν κατά κύριο λόγο την Λεμεσό, αφού ανέφερε πως αφορούν τη Λεμεσό και όχι μόνο, απεκάλυψε ότι «γνωρίζουμε ναι ότι υπάρχουν για τη Λεμεσό κάποια μεγάλα έργα, τα οποία προτίθενται να γίνουν. Έχει εκφραστεί επιθυμία να γίνουν κάποιες μεγάλες επενδύσεις που δεν θα έχουν άμεση σχέση με την αγορά ακινήτων και αυτές έχουν πολλαπλή αξία, καθότι θα εργοδοτήσουν κόσμο, θα έχουν συνεχή επιχειρηματική κίνησε στην Λεμεσό αλλά και σε όλη την Κύπρο και είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας παρά μία απλή επένδυση-αγορά ενός πολυτελούς ακινήτου», εξήγησε περαιτέρω.