Από σκανδιναβικές χώρες και Βρετανία οι αγοραστές του 5ετούς ομολόγου της Κύπρου

Προσφορές από μια ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και διαφοροποιημένη σειρά από επενδυτές προσέλκυσε η έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου ύψους €1 δις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους το 85% των προσφορών προήλθε από επενδυτές εκτός Κύπρου, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Tο εν λόγω ομόλογο θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο με την χρήση του προγράμματος ΕΜΤΝ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κύρια σημεία της συναλλαγής

• Η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε επίσημα την έκδοση νέου 5-ετούς ομολόγου αναφοράς στις 11:00 ώρα Λονδίνου το μεσημέρι της Δευτέρας, 1ηΦεβρουαρίου 2021, και πως αναμενόταν η τιμολόγησή του στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

•Στις 8:10ώραΛονδίνου το πρωί της Τρίτης, 2η Φεβρουαρίου 2021, άνοιξε επισήμως το βιβλίο προσφορών και ανακοινώθηκε η αρχική κατευθυντήρια τιμή για το νεό 5-ετές ομόλογο αναφοράς γύρω στις +60μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι το ύψος της συναλλαγής καθορίστηκε στο €1.0δισ., με την δέσμευση ότι δεν θα αυξηθεί στη συνέχεια.

•Η συναλλαγή προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές και στις 9:46 ώρα Λονδίνου, με το βιβλίο προσφορών άνω των €7.5δισ., η κατευθυντήρια τιμή αναθεωρήθηκε στο εύρος +50-55 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps.

•Αργότερα το πρωί στις10:45ώρα Λονδίνου, με το βιβλίο προσφορών πλέον άνω των €8.5δισ.,η ποιότητα των προσφορών επέτρεψε το τελικό σπρέντ επαναγοράς να μειωθεί περαιτέρω και να καθοριστεί στις +48 μονάδες βάσεως. Λίγο μετά, το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 11.00 ώρα Λονδίνου με προσφορές άνω των €7.45δισ. Ωστόσο, στη κορυφή των €8.5δισ.προσφορών, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που έχει επιτευχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην έκδοση ενός μοναδικού ομολόγου με την μέθοδο της κοινοπραξίας από την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2014.

•Στις 14:37 ώρα Λονδίνου, το νέο 5-ετέςομόλογο ύψους €1.0δισ.τιμολογήθηκε επίσημα στις +48μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps, που ισοδυναμεί με απόδοση επαναγοράς 0.053% καισπρέντ+78.2μονάδες βάσεως έναντι του DBR0.5% Feb-26.Toεν λόγω ομόλογο αναφοράς τιμολογήθηκε με την χαμηλότερη απόδοση επαναγοράς και το χαμηλότερο ονομαστικό επιτόκιο (0%) που έχει επιτευχθεί ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία με την μέθοδο της κοινοπραξίας.

•Πριν ανακοινωθεί η εν λόγω συναλλαγή, η θεωρητική δίκαιη αξία ενός 5-ετούς ομολόγου για την Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίστηκε από την ομάδα αναδόχων γύρω στις +50μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps. Εν προκειμένω, η συναλλαγή τιμολογήθηκε με αρνητική προσαύξηση (“premium”)έναντι της καμπύλης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δευτερογενή αγορά.

Επενδυτική κατανομή

•Το νέο ομόλογο αναφοράς της Κύπρου προσέλκυσε προσφορές από μια ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και διαφοροποιημένη σειρά από επενδυτές. Σχετικά με την γεωγραφική κατανομή, 85% των προσφορών για προήλθε από επενδυτές εκτός Κύπρου, εκ των οποίων η πλειονότητα ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες.

•Ως προς την κατηγορία των επενδυτών, η πλειονότητα των συμμετεχόντων αποτέλεσαν οι διαχειριστές κεφαλαίων, και ακολούθησαν τράπεζες / ιδιωτικές τράπεζες καθώς και κεντρικές τράπεζες / δημόσιοι οργανισμοί.