Το αργότερο στις αρχές Ιουνίου του 2021 ευελπιστεί το υφυπουργείο ναυτιλίας ότι θα καταστεί εφικτό να εφαρμοστεί η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου Ελλάδας.
Μιλώντας στη ραδιοφωνική οικονομική εκπομπή του Active Insider και στους Σωκράτη Ιωακείμ και Μάριο Ρούσσο ο υφυπουργός ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής 25 εταιρείες έλαβαν τα έγγραφα προσφορών για τον διαγωνισμό ο οποίος είναι σε ισχύ μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.
«Πρόκειται για εταιρείες, δικηγορικά γραφεία και ελεγκτικά γραφεία σε Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ που έλαβαν τα έγγραφα του διαγωνισμού. Ευελπιστούμε πως αυτό το ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί και σε οικονομική πρόταση και το αργότερο εκτός απροόπτου να αρχίσει η θαλάσσια σύνδεση στις αρχές Ιουνίου», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider τα κριτήρια επιλογής του επιτυχημένου προσφοροδότη αφορούν ανάμεσα σε άλλα, το είδος του πλοίου, την ηλικία του, την περιβαλλοντική του απόδοση, την χρονική διάρκεια που θα απαιτείται για το ταξίδι μέχρι να φτάσει στον προορισμό του και η δυνατότητα ένταξης ενδιάμεσου σταθμού.
Η δέσμευση που θα απαιτείται αφορά παροχή της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση την καλοκαιρινή περίοδο και σε 15ήμερη βάση την χειμερινή περίοδο.
Ανοικτή σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη εξακολουθεί να παραμένει και η επιλογή του λιμανιού ανάμεσα στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη θαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με το λιμάνι του Πειραιά, όπως επίσης και ο ενδιάμεσος σταθμός που θα είναι η Κρήτη ή η Ρόδος.
Εξαιρουμένων των λιμενικών τελών, το μέγιστο κόμιστρο για μονή διαδρομή χωρίς καμπίνα, έχει καθοριστεί όπως αναφέρθηκε στα €50 και στα €80 το κόμιστρο διαδρομής μετ’ επιστροφής χωρίς καμπίνα. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα λιμενικά τέλη ενώ, υπάρχουν περαιτέρω διαβαθμίσεις κομίστρων, αναλόγως του εάν η διαδρομή είναι με καμπίνα, ή και με μεταφορά οχήματος.