Οριακά ανοδικά κινήθηκε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία της Κύπρου

Οριακή άνοδο της τάξης του 0,2% παρουσίασε σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, με τον δείκτη να καταγράφει μείωση 5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, ο δείκτης σημείωσε μείωση 2,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, αντανακλώντας τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον Νοέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2020 ο δείκτης σημείωσε μείωση 0,4% στον τομέα της μεταποίησης, ενώ αυξήσεις καταγράφηκαν στον τομέα των μεταλλείων και λατομείων 0,1%, στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος 2,4% και στον τομέα παροχής νερού και ανάκτησης υλικών 0,9%.

Όσον αφορά τις μεταβολές σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, καταγράφεται αύξηση στην παροχή νερού και ανάκτηση υλικών (5,7%) και μείωση σε όλους τους άλλους τομείς, ως εξής: παροχή ηλεκτρικού ρεύματος -20,6%, μεταποίηση -1,1% και μεταλλεία και λατομεία -0,3%.

Κατά μεταποιητικό κλάδο, τον Νοέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν αυξήσεις στη βιομηχανία ξύλου (1,8%), στην κατασκευή επίπλων και επισκευή μηχανημάτων και εξοπλισμού (1,1%) και στην παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (1,0%).

Αντίθετα μειώσεις καταγράφηκαν στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-0,7%), στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (-2,0%) και στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (-2,3%).

Πηγή: ΚΥΠΕ