Σχέδιο εξόδου: Μόνο 50 φεύγουν από την Τράπεζα Κύπρου

Περιορισμένος φαίνεται να είναι ο αριθμός των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου που δήλωσε συμμετοχή στο μίνι σχέδιο εξόδου, το οποίο για πρώτη φορά, είχε στοχευμένο χαρακτήρα καθώς, η διεύθυνση της τράπεζας απευθύνθηκε μόνο σε συγκεκριμένα άτομα του προσωπικού.

Η ημερομηνία ισχύς του σχεδίου έληξε στις 23 Δεκεμβρίου και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς προσδοκίες όταν ξεκινούσε το εγχείρημα, το τελικό αποτέλεσμα του σχεδίου, φαίνεται να έχει δείξει τα όρια του.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από πηγή της Τράπεζας Κύπρου αναφέρουν ότι η ανταπόκριση μάλλον ήταν περιορισμένη και ο αριθμός των υπαλλήλων που έχουν αποδεχθεί το σχέδιο δεν ξεπέρασε τους 50.

Η διεύθυνση του συγκροτήματος είχε βάλει τον πήχη της εξόδου, για τουλάχιστον 100 άτομα.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την τράπεζα να μελετά το ενδεχόμενο να επανέλθει εκ νέου, επεκτείνοντας την ημερομηνία λήξης του σχεδίου μέχρι μέσα Ιανουαρίου.

Όπως έγραψε η StockWatch, είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα Κύπρου κυκλοφόρησε σχέδιο εξόδου το οποίο δεν απευθυνόταν προς όλο το προσωπικό και ούτε ήταν εθελούσιο.

Επιδόθηκαν επιστολές δια χειρός προς τα επηρεαζόμενα μέλη του προσωπικού και άτομα της διεύθυνσης είχαν προσωπική επαφή με το κάθε μέλος ξεχωριστά εξηγώντας τους λόγους γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Όπως ανέφερε στη StockWatch διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, το στοχευμένο σχέδιο δεν έχει να κάνει περισσότερο με την αποδοτικότητα των επιλεγμένων υπαλλήλων, αλλά με το γεγονός ότι στα τμήματα που υπηρετούν, προκύπτει θέμα πλεονασμού, είτε διότι οι υπηρεσίες τους έχουν ενσωματωθεί κάτω από άλλες, είτε διότι η επαυξανόμενη ψηφιοποίηση που εισάγει στις υπηρεσίες του ο οργανισμός, δεν επιβάλλει αυξημένο αριθμό εργατικού δυναμικού.

Σημειώνεται ότι ενώ το σχέδιο είναι στοχευμένο και όχι εθελούσιο, η διεύθυνση της BOCH, δεν έχει εξαναγκάσει κανένα από τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους να το αποδεχθεί. Άφησε την τελική απόφαση στους ιδίους.

Το σχέδιο, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των εργασιών του συγκροτήματος, της πώλησης μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και της αυτοματοποίησης νέων διαδικασιών που έχει υιοθετήσει η BOCH.

Σε ότι αφορά τα κίνητρα που παρέχει το σχέδιο σε όσους το αποδεχθούν, αυτά συνάδουν με τα αντίστοιχα που προβλέπονταν σε όλα τα προηγούμενα σχέδια εθελούσιας εξόδου, τα οποία ήταν απότοκο της τραπεζικής κρίσης του 2013.

Σημείο αναφοράς του νέου σχεδίου είναι ότι και αυτό προβλέπει μέγιστη αφορολόγητη αποζημίωση ύψους €200 χιλ.

Πέραν της χαριστικής αποζημίωσης, το σχέδιο της Τρ. Κύπρου προβλέπει μεταξύ άλλων, συνέχιση της παραχώρησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα επόμενα δύο χρόνια, μέσω του ταμείου υγείας της ΕΤΥΚ και συνέχιση της ασφαλιστικής κάλυψης στο ομαδικό σχέδιο ασφάλειας ζωής.

Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο διαδοχικό σχέδιο εξόδου που ανακοινώθηκε στον τραπεζικό τομέα, εν μέσω πανδημικής κρίσης και μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Προηγήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της Alpha Bank με το οποίο έφυγαν εθελοντικά 182 άτομα.

Στις 16 Νοεμβρίου ήταν η σειρά της AstroBank να ανακοινώσει το δικό της σχέδιο μέσω του οποίου έφυγαν εθελούσια περίπου 100 άτομα.

Ο νέος κύκλος των σχεδίων εξόδου φαίνεται να ακολουθεί τη μεγάλη στροφή που παρατηρήθηκε την περίοδο της πανδημίας σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, που έχουν περιορίσει σημαντικά τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Την ίδια ώρα στον τραπεζικό τομέα εμπεδώνεται και η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας και είναι γι’ αυτό το λόγο που η Τράπεζα Κύπρου έχει προωθήσει και την πρακτική της μερικής απασχόλησης.

Από τον Ιανουάριο του 2013 και ειδικότερα μετά το Μάρτιο του ιδίου έτους, οπόταν είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της η τραπεζική κρίση, η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε πέντε σχέδια εθελούσιας εξόδου.

Με βάση στοιχεία του συνδέσμου τραπεζών η BOCH εργοδοτεί σήμερα γύρω στους 3,300 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της StockWatch μέσα σε οκτώ χρόνια, από το 2012, ο συνολικός αριθμός των τραπεζικών υπαλλήλων μειώθηκε κατά 34%, που αντιστοιχεί γύρω στους 5 χιλ. εργαζόμενους στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.