Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναφερόμενη στη Συμφωνία του Brexit, σημείωσε πως «Σίγουρα η συμφωνία είναι πολύ θετική εξέλιξη συγκριτικά με το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Ένα σημαντικό ποσοστό των κυπριακών εξαγωγών είναι προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Το γεγονός ότι δε θα επιβάλλονται δασμοί βάσει συμφωνίας, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη».
Η κα Πηλείδου μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, τόνισε πως «ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2020, οι εξαγωγές των κυπριακών προϊόντων προς την Μεγάλη Βρετανία, σημείωσαν αύξηση 12% συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο». Είναι ενδεικτικά τα μεγέθη των εξαγωγών κατά την προαναφερθείσα περίοδο, μερικών από των πιο εξαγώγιμων στο Η.Β. κυπριακών προϊόντων:
- Χαλούμι: 86 εκ. ευρώ
- Πατάτες: 6 εκ. ευρώ
- Φάρμακα: 5 εκ. ευρώ
- Εσπεριδοειδή: 3 εκ. ευρώ
Συνεπώς όπως τόνισε η Υπουργός Εμπορίου, είναι άκρως θετική η εξέλιξη ότι τα προϊόντα μας θα συνεχίσουν να εξάγονται προς τη Μεγάλη Βρετανία χωρίς την επιβολή δασμών.
Οι αλλαγές στο εμπορικό καθεστώς που θα επιφέρει η εφαρμογή της συμφωνίας, θα αφορούν κυρίως γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα επηρεάσουν ενδεχομένως των χρόνο εκτελωνισμού, τις διαδικασίες ελέγχου και ως εκ τούτου (ελαφρώς) και το κόστος εξαγωγών.
Σύμφωνα με την κα Πηλείδου «Πέραν του ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί, θα υπάρχουν κάποιες επιπρόσθετες γραφειοκρατικές, τελωνειακές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται. Θα ισχύουν επίσης και οι κανόνες καταγωγής του προϊόντος. Δηλαδή θα πρέπει να αποδεικνύεται η προέλευση του προϊόντος για να μην επιβάλλονται δασμοί».
Δυστυχώς με την εφαρμογή της συμφωνίας, οι εταιρίες εξαγωγών θα πρέπει να κάνουν δύο διαφορετικές διαδικασίες (μια για τις εξαγωγές σε Ε.Ε και μία για Μεγάλη Βρετανία) σε σχέση με το τι γινόταν μέχρι τώρα.
Υπηρεσίες και αγορά εργασίας
Για τις εταιρίες οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο «δεν αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα επειδή θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπαλλήλων σε υποκαταστήματα ή εταιρίες που έχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκεί θα μπορούν να μένουν μέχρι και 3 χρόνια».
Ωστόσο όπως είπε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με την εφαρμογή της συμφωνίας που μεταξύ άλλων συνεπάγεται και κατάργηση της Ελεύθερης διακίνησης, τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο εύκολα για όσους προτίθενται να μεταβούν και εξεύρεση εργασίας στην Μεγάλη Βρετανία.