AsiaTimes: Tech εταιρείες για την Κύπρο

Η Κύπρος προσελκύει επίδοξους επενδυτές στο νησί επιταχύνοντας μαζικά τις διαδικασίες ώστε να επιτραπεί στους υπηκόους τρίτων χωρών να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις, αναφέρει σημερινό (14/12) δημοσίευμα των AsiaTimes.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του μηχανισμού γρήγορης επιχειρηματικής ενεργοποίησης – Fast Track Business Activation – της κυβέρνησης, όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εγγραφή και την ενσωμάτωση μιας εταιρείας στην Κύπρο θα ολοκληρώνονται εντός επτά εργάσιμων ημερών, μετά την υποβολή όλων των απαιτούμενων πληροφοριών.

Όπως είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα του Economy Today, οι προσπάθειες προσέλκυσης ξένων εταιρειών στην Κύπρο, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Επιπλέον, οι εταιρείες τεχνολογίας θα λαμβάνουν το πρόσθετο μπόνους για τους υπαλλήλους που επιλέγουν να φέρουν μαζί τους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Γιώργος Καμπανέλλας, διευθύνων σύμβουλος της Invest Cyprus, δήλωσε: «Οι εταιρείες δικαιούνται να απασχολούν υπηκόους τρίτων χωρών με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, από μηχανικούς λογισμικών και συστημάτων έως ειδικούς στον κυβερνοασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσουν πρώτα προσωρινή διαμονή και άδειες εργασίας.

«Και πάλι, αυτές οι απαιτήσεις θα λειτουργούν γρήγορα προκειμένου να επιτρέψουν σε εξειδικευμένες εταιρείες τεχνολογίας να ξεκινήσουν τις εργασίες τους στην Κύπρο.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την εμπειρία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για εταιρείες που θέλουν να ασκήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο νησί ή να επενδύσουν σε νέες επιχειρήσεις».

Μόλις μια εταιρεία υποβάλει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, ο Μηχανισμός Ενεργοποίησης Επιχειρήσεων Fast Track θα πρέπει ολοκληρώνει τις διαδικασίες εντός μίας εβδομάδας.

Εάν απαιτούνται πρόσθετες άδειες για τη λειτουργία μιας επιχείρησης, θα παρασχεθούν εντός 30 εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση τις άδειες κατασκευής και προγραμματισμού.

«Η κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας, κάτι που είναι ιδανικό νέο για τις νέες επιχειρήσεις που θέλουν να εργαστούν», πρόσθεσε ο κ Καμπανέλλας.

Το πρόγραμμα Fast Track λειτουργεί κόβοντας μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους ιδρύουν μια νέα εταιρεία στο νησί.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα παρέχει τώρα ένα μόνο σημείο επαφής για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην εγγραφή εταιρειών και την έγκριση ονομάτων, την εγγραφή σε μητρώα κοινωνικής ασφάλισης και εργοδοτών και την εγγραφή για ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε επίσης την αναθεώρηση της πολιτικής για τη διευκόλυνση της παροχής αδειών διαμονής και απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών.

Ο κ. Καμπανέλλας είπε: «Η Κύπρος είναι τέλεια τοποθετημένη μεταξύ Ανατολής και Δύσης για να την καταστήσει ελκυστική πρόταση για φιλόδοξες εταιρείες που θέλουν να αυξήσουν την παγκόσμια εμβέλειά τους. Με τη σειρά της, η Κύπρος επιθυμεί να προσελκύσει φιλόδοξες εταιρείες τεχνολογίας που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

«Όλες οι εταιρείες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το Fast Track Business Activation Mechanism θα πρέπει να υποβληθούν σε εκτεταμένους ελέγχους δέουσας επιμέλειας, αλλά ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ο κόσμος – και το επιχειρείν ειδικότερα – αλλάζει και η Κύπρος γίνεται μέρος αυτής της αλλαγής. ”

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, η Covid-19 έχει επιβάλει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε εταιρείες που ελπίζουν να επιβιώσουν από την κρίση και η Κύπρος έπρεπε να καλύψει το χαμένο έδαφος γρήγορα.

«Οι παλιοί τρόποι επιχειρηματικής δραστηριότητας αρχίζουν να φαίνονται όλο και πιο ξεπερασμένοι», δήλωσε ο Καμπανέλλας. «Υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη αίσθηση ευθύνης στον επιχειρηματικό κόσμο για την εξισορρόπηση της εργασίας και της ποιότητας ζωής με μεγαλύτερο σεβασμό για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Και πάλι, η Κύπρος κοιτάζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της θετικής αλλαγής».

Η δέσμευση του νησιού για ένα αειφόρο μέλλον αναγνωρίστηκε αυτό το μήνα από το Good Country Index (GCI), ο οποίος κατέταξε την Κύπρο 12η από τις 149 χώρες, τοποθετώντας την μπροστά από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως η Σιγκαπούρη (13), η Αυστρία (14) και η Ιρλανδία (15) .

Το GCI είναι μια ετήσια μελέτη που εξετάζει και μετρά τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη συμβάλλουν στο κοινό καλό της ανθρωπότητας, εξετάζοντας τις παγκόσμιες συνεισφορές στην υγεία και την ευημερία, στα ζητήματα του πλανήτη και του κλίματος, καθώς και στη συμβολή στην ευημερία και την ισότητα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 55% του εργατικού δυναμικού στην Κύπρο έχει πτυχίο πανεπιστημίου, περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι προέρχονται από χώρες της ΕΕ, 76% των ανθρώπων μιλούν αγγλικά και το νησί διαθέτει το νεότερο εργατικό δυναμικό στην ΕΕ, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι περισσότερο ευέλικτη και προσαρμόσιμη στις νέες τεχνολογίες.

Η Λεμεσός αναδεικνύεται επίσης ως ένας αναπτυσσόμενος τεχνολογικός κόμβος, σύμφωνα με την Deloitte, και ο Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας 2020 κατατάσσει την Κύπρο δεύτερη στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής Ασίας. Η Κύπρος κατατάσσεται επίσης στην πέμπτη θέση παγκοσμίως σε ό, τι αφορά την ασφάλεια και την πρώτη μεταξύ των μικρότερων χωρών.

Ο κ. Καμπανέλλας είπε: «Η Κύπρος γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή ως ένα καλό μέρος για να εργαστείς, και ακόμη ως ένα καλύτερο μέρος για να ζεις. Και καθώς το νησί μας συνεχίζει να καλωσορίζει νέες επενδύσεις, η ποιότητα ζωής και οι ευκαιρίες που θα βρεθούν θα βελτιώνονται ».

Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο μηχανισμό Fast Track Business Activation του νησιού θα πρέπει να έχουν φυσική παρουσία στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων γραφείων που είναι εγκατεστημένα ή λειτουργικά ξεχωριστά από οποιαδήποτε ιδιωτική κατοικία.

Οι υπάρχουσες εταιρείες θα πρέπει επίσης να έχουν έναν ελάχιστο κύκλο εργασιών 500.000 € (605.600 $) ετησίως για τρία από τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι νέες εταιρείες θα πρέπει επίσης να παρέχουν ένα αξιόπιστο πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο που να δείχνει το αναπτυξιακό δυναμικό.