Η Κύπρος στο μικροσκόπιο επενδυτικών ταμείων

Έντονο και ουσιαστικό φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον επενδυτικών ταμείων για την Κύπρο, ακόμα και μεσούσης της δύσκολης περιόδου που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός. Παρά την προσωρινή κάμψη λόγω της πανδημίας, επαγγελματίες του τομέα των υπηρεσιών, οι οποίοι ασχολούνται με τα επενδυτικά ταμεία, παρατηρούν ότι το ενδιαφέρον εξακολουθεί να υφίσταται. Μάλιστα, παρά τις φυσικές δυσκολίες, συνεχίζουν να υποβάλλονται αιτήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για έγκριση και αδειοδότηση επενδυτικών οργανισμών διαφόρων τύπων.

Το εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο, η διαρκής αύξηση της εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού και το χαμηλό κόστος, σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, αποτελούν ελκυστικούς παράγοντες για διαχειριστές ταμείων και επενδυτές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του έτους ανήλθε στα €7,97 δισ., καταγράφοντας αύξηση 5,3%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους και μείωση ύψους 3,7% σε σχέση, με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υπό την εποπτεία της συνολικά 238 εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ), εκ των οποίων οι 147 έχουν δραστηριότητες. Από το σύνολο των εταιρειών, οι 131 είναι Εξωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, οι 59 Εσωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, και οι 48 Εξωτερικοί Διαχειριστές.

Πάντως, στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενδεχομένως πιο σημαντικό να είναι το γεγονός ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον αυτών των οργανισμών για επενδύσεις στην Κύπρο και όχι μόνο μέσω αυτής. Οι διαχειριστές των ταμείων εξετάζουν τομείς όπως αυτοί της ναυτιλίας, της φιλοξενίας, της εκπαίδευσης, της υγείας αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα, κάποιες επενδύσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί ενώ άλλες βρίσκονται στα σκαριά. Τυχόν υλοποίηση επενδύσεων μεγάλης αξίας τα επόμενα χρόνια, θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη από την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Ανδρέας Γιασεμίδης, επιβεβαιώνοντας τις εξελίξεις, ανέφερε στον «Φ» πως παρατηρούν με ικανοποίηση πως το ενδιαφέρον αυτών των οργανισμών για την Κύπρο δεν έχει ατονήσει. «Μέσα από την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, έγινε κατορθωτό η Κύπρος να συμπεριλαμβάνεται πλέον στον χάρτη των επενδυτικών ταμείων. Αν και δεν είμαστε στα επίπεδα άλλων προορισμών, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, οι οποίοι παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες εδώ και δεκαετίες, εντούτοις η Κύπρος είναι πλέον ένας αναγνωρισμένος προορισμός». Εξήγησε πως οι συνεχείς αναβαθμίσεις του νομικού πλαισίου, τα κίνητρα που προσφέρονται και η αποτελεσματική εποπτεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχουν πείσει αυτούς τους οργανισμούς για τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο νησί.

Άλλωστε, οι ομιλητές στο επερχόμενο International Funds Summit, το οποίο διοργανώνει ο CIFA και ο Invest Cyprus (Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων), αποτελούν μία καλή απόδειξη για τη σημασία που δίδουν οι ξένοι επενδυτές στην Κύπρο, ως προορισμό για επενδυτικά ταμεία. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου που θα διεξαχθεί το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου συμπεριλαμβάνονται οι επικεφαλής ρυθμιστικών Αρχών χωρών όπως του Ντουμπάι, της Γαλλίας και της Ελλάδας. Τις απόψεις τους θα παραθέσουν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών εταιρειών, όπως ΒΝΥ Mellon, MUFG Investor Services, Aviva Investors, Invesco Calastone και άλλοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του CIFA, το 2021, αναλόγως των εξελίξεων με την πανδημία, ο τομέας των επενδυτικών ταμείων θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, κάτι που θα δημιουργήσει επιπρόσθετες συνέργειες για την οικονομία, αφού διεθνείς οργανισμοί παροχής υπηρεσιών προς επενδυτικά ταμεία εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης φυσικής παρουσίας στην Κύπρο.