ΧΑΚ: Πολύ μικρή η πίτα έως Οκτώβριο του ’20

Με τη CISCO να τερματίζει στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος των μελών του κυπριακού Χρηματιστηρίου, ολοκληρώθηκε το δεκάμηνο του 2020, καθώς συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την πίτα των €54,7εκ. των συναλλαγών που έγιναν στο ΧΑΚ.

Ο όγκος συναλλαγών δεν θυμίζει σε τίποτα επιδόσεις προηγούμενων χρόνων, καθώς αφενός ο μειωμένος αριθμός των εισηγμένων εταιρειών και αφετέρου το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον έφεραν νούμερα που σίγουρα προκαλούν προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, η CISCO συγκέντρωσε μερίδιο αγοράς 31,5%, πραγματοποιώντας συναλλαγές €17,2 εκατ., αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Global Capital, με συναλλαγές €11,2 εκατ. και μερίδιο αγοράς 20,49% και στην τρίτη θέση τη MEGA Equity, με μερίδιο 14,35% που αντιστοιχεί σε συναλλαγές €7,84 εκατ.

Tην πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν η Atlantic Securities, με μερίδιο 10,17%, η Prochoice Χρηματιστηριακή, με 5,27% και η Argus Stockbrockers Ltd, με 4,66%

Συνολικά, στην αγορά του ΧΑΚ πραγματοποίησαν συναλλαγές 18 χρηματιστηριακά γραφεία, εκ των οποίων τα έξι είχαν μερίδιο κάτω του 0,5%. Μάλιστα, καταγράφηκε περίπτωση όπου χρηματιστηριακό γραφείο πραγματοποίησε μόλις €4 συναλλαγές σε ένα δεκάμηνο!

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, από το σύνολο των €54,7 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, τα €11,3 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Tέλος, να σημειωθεί πως ο Οκτώβριος ήταν από τους χειρότερους μήνες φέτος στο ΧΑΚ, σε ό,τι αφορά τον όγκο συναλλαγών, καθώς αυτές περιορίστηκαν μόλις στα €2,2 εκατ.