Μικρότερη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ στην Κύπρο για το 2020, από αυτή που ανέμενε τον περασμένο Αύγουστο, αναμένει τώρα το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.
Στο τεύχος Νοεμβρίου, το ΚΟΕ αναμένει τώρα ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με ρυθμό 6,5%, αντί 7,5% που ανέμενε τον περασμένο Αύγουστο και σημειώνει ότι «η προς τα πάνω αναθεώρηση προέρχεται από τη βελτίωση της εγχώριας δραστηριότητας και την καλυτέρευση του εξωτερικού περιβάλλοντος με την επαναδραστηριοποίηση των οικονομιών το τρίτο τρίμηνο του έτους».
Ταυτόχρονα, το ΚΟΕ αναμένει για το 2021 ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο θα ανακάμψει με ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ 4,2%, ενώ προειδοποιεί ότι «σημαντικότερος κίνδυνος για τις προοπτικές αποτελεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών συνθηκών στην Κύπρο και στο εξωτερικό και η λήψη πρόσθετων, αυστηρότερων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας».
Το ΚΟΕ τονίζει πως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελούν τις ευπάθειες της κυπριακής οικονομίας, λόγω της προηγούμενης κρίσης, την καθιστούν λιγότερο ανθεκτική στη νέα κρίση.
Συνεπώς, συνεχίζει, «επιπρόσθετες δημοσιονομικές πιέσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από την τρέχουσα κρίση, μια πιθανή εκ νέου κλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκποιήσεων επίσης, αποτελούν κινδύνους για τις προοπτικές».
Περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. δικαστικό σύστημα, δημόσια υπηρεσία, τοπική αυτοδιοίκηση), σύμφωνα με το ΚΟΕ, ενδέχεται να υπονομεύσουν την αξιοπιστία, να περιορίσουν την πρόσβαση σε κονδύλια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και να επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο τερματισμός του προγράμματος πολιτογραφήσεων ενδεχομένως να επηρεάσει τις προοπτικές μέσω πιθανής μείωσης του όγκου κατασκευαστικών έργων, προσθέτει.
Όσον αφορά την πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 6,5% το 2020, το ΚΟΕ αναφέρει ότι «η αρνητική πρόβλεψη ενσωματώνει τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν την άνοιξη, η οποία αποτυπώνεται στους οικονομικούς δείκτες».
Επίσης, αναφέρει ότι οι προβλέψεις για το 2020 και 2021 αντανακλούν (μέσω προπορευόμενων δεικτών) την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο και στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, προκλήσεις στην ανάκαμψη λόγω συνεχιζόμενων ή νέων μέτρων/περιορισμών κατά της πανδημίας.
Σημειώνει ότι η συρρίκνωση στο πραγματικό ΑΕΠ που εκτιμάται για το 2020 είναι μικρότερη από την πρόβλεψη στο τεύχος Αυγούστου.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό το 2020, το ΚΟΕ προβλέπει να μειωθεί σε -0,7% από 0,3% το 2019, ενώ ο πληθωρισμός για το 2021 προβλέπεται σε 1,0% καθώς η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει.
Σε σχέση με καλύτερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές, το ΚΟΕ αναφέρει ότι αυτές «μπορούν να διαμορφωθούν από σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών συνθηκών στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη και διάθεση ενός εμβολίου».
«Ισχυρότερη ανάκαμψη της δραστηριότητας από αυτή που αντανακλάται στα διαθέσιμα στοιχεία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα», προσθέτει.
Επιπλέον, το ΚΟΕ αναφέρει ότι η επιτυχής απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ και η αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων της ΕΕ για μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις προοπτικές.
Πηγή: ΚΥΠΕ