Μείωση κατά 3,9% (από έτος σε έτος) κατέγραψε το Σεπτέμβριο του 2020 ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου φτάνοντας σε επίπεδο 102.3, μετά από μειώσεις 5,1% τον Αύγουστο και 6,1% τον Ιούλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας,” η ανάκαμψη του ΣΠΟΔ συνεχίζεται το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020 από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της κρίσης, με τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του να διατηρείται σχετικά σταθερός τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο”.
«Η διατήρηση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο στα επίπεδα του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του Σεπτεμβρίου ενδεχόμενα να αντικατοπτρίζει το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα τις ανησυχίες από έξαρση της πανδημίας διεθνώς», προστίθεται.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, μολονότι κατέγραψε βελτίωση το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα τον Οκτώβριο και Σεπτέμβριο.
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι παρά την εποχικότητα του, ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη του ΣΠΟΔ, αφού για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020 οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου.
Ωστόσο, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ, όπως και τους προηγούμενους μήνες, παρουσιάζουν μια σειρά από εγχώριες μεταβλητές που καταγράφουν ετήσια θετική μεταβολή το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020 σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Τράπεζα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την ετήσια βελτίωση του όγκου λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, καθώς και για το συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων το Σεπτέμβριο.
Επιπλέον, αναφέρει ότι «ετήσια βελτίωση παρουσιάζουν και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, αντανακλώντας τόσο τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τη συνεχιζόμενη μεταστροφή προς τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών ως ένα μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας».
Πηγή: ΚΥΠΕ