Τη δυνατότητα θεσμοθέτησης νέου προγράμματος επενδύσεων διαβλέπουν νομικοί, παρά την αυστηρή προειδοποιητική επιστολή που έλαβε η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιθανή παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω παραβίασης της ενωσιακής νομοθεσίας στο θέμα των διαβατηρίων.
Σε αυστηρή επιστολή που απέστειλε ο ευρωπαίος επίτροπος δικαιοσύνης Didier Reynders εκ μέρους της Κομισιόν, στον κύπριο υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για το θέμα των πολιτογραφήσεων, τονίζεται ότι η Κύπρος παραβίασε άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ γιατί δίνεται ιθαγένεια επί πληρωμή σε άτομα που δεν έχουν αυθεντικούς δεσμούς με κράτη μέλη.
Νομικοί που μίλησαν στη StockWatch διευκρινίζουν ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να απαγορεύσει την εκπόνηση νέου επενδυτικού προγράμματος χωρίς τα κενά και τις παραλείψεις που είχε το προηγούμενο. Το νέο σχέδιο μπορεί να έχει μάλιστα και την έγκριση της Κομισιόν, επισημαίνουν.
Ο ευρωπαίος επίτροπος στην επιστολή του υποδεικνύει στον κ. Χριστοδουλίδη ότι «τα εθνικά μέτρα που προβλέπουν τη θέσπιση και τη λειτουργία προγράμματος χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές, όπως το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, δεν συνάδουν με το δίκαιο της Ένωσης, και ιδίως με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε δύο μήνες προθεσμία στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Μάλτας, για να απαντήσουν στις προειδοποιητικές επιστολές της Κομισιόν για τα επενδυτικά τους προγράμματα που αφορούν στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.
Δεν ξέρω εάν οι ευρωπαίοι θα μας έχουν πλέον εμπιστοσύνη
Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ευρωπαίοι θα εμπιστεύονται πλέον την Κύπρο με τον τρόπο που διαχειρίζεται όλα τα σοβαρά θέματα.
Διευκρίνισε ότι «αυτό που ζητά η ΕΕ είναι ότι οποιοδήποτε σχέδιο αυτού του είδους πρέπει να τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες να εφαρμόζονται σωστά. Μια από αυτές τις προϋποθέσεις προνοεί ότι για να δώσει μια χώρα ιθαγένεια θα πρέπει να δημιουργείται μια σύνδεση μεταξύ του ατόμου που θα πολιτογραφηθεί και της χώρας».
Δηλαδή, εξήγησε, «εάν έρθει κάποιος και εγκατασταθεί στην Κύπρο και να κάνει και επενδύσεις και να αρχίσει να ενσωματώνεται στη Δημοκρατία, τότε με αυτές τις προϋποθέσεις δικαιούται να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο, εάν όμως κάποιος που δεν ήρθε ποτέ του στην Κύπρο δεν μπορεί να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο επειδή έδωσε κάποια λεφτά».
Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα σωστό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίσει και την έγκριση της ΕΕ.
Η Κύπρος πρέπει να πείσει για τις θέσεις της
Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης, εξέφρασε τη θέση ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Κύπρο να εκπονήσει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα, εξήγησε εντούτοις ότι ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με σοβαρές καταγγελίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τις οποίες θα πρέπει να καταρρίψει με τα δικά της επιχειρήματα.
Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί σε ένα ενδεδειγμένο διάβημα και οφείλει να ερευνήσει εάν υπήρξε από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας μια διαδικασία η οποία να συγκρούεται με την έννοια του κράτους δικαίου.
Δεν σημαίνει όμως ότι αυτόματα αυτή η έρευνα θα οδηγήσει ώστε να παραπεμφθεί η Κύπρος ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου εκεί θα κινδυνεύει να υποστεί και τις συνέπειες με την επιβολή προστίμου, για το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί ότι παραβιάστηκαν οι κανόνες του δικαίου της Ευρώπης και γενικά η έννοια του κράτους Δικαίου.
Σε αυτό το στάδιο εκείνο που έχει σημασία είναι να καταδείξει η Λευκωσία ότι ένα νέο πρόγραμμα το οποίο έχει καθιερώσει παρουσίαζε στην εξέλιξη του κενά τα οποία συνεχώς προσπάθησε να βελτιώσει με νόμους και κανονισμούς που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και ψήφισε η βουλή.
Και μάλιστα είναι φανερό ότι προχωρεί και σε έρευνες και ήδη από κάποια πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε ότι έχουν παρουσιαστεί ψευδή στοιχεία τα οποία δεν κατάφερε να διαπιστώσει η Κυπριακή Δημοκρατία και έδωσε τα διαβατήρια, γι’ αυτό μερικά από αυτά ανακαλούνται και παράλληλα έχει τερματίσει αυτή τη διαδικασία που σημαίνει ότι έχει αντιληφθεί ότι χωρίς να το επιθυμεί υπήρξε παραβίαση της χρηστής διοίκησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αγγελίδης διευκρίνισε ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να επιβάλει στη Δημοκρατία να μην εκπονήσει καινούργιο επενδυτικό πρόγραμμα διότι όλες σχεδόν οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να παραχωρούν ευρωπαϊκά διαβατήρια στη βάση της εθνικής τους νομοθεσίας.
Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν δεν μπορεί να επιβάλει η ίδια πρόστιμο. Απλώς διαπιστώνει ότι υπήρξε ή όχι παραβίαση των κανόνων της ΕΕ και του κράτους δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη δυνατότητα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να υπερασπιστεί τον εαυτό της αποδεικνύοντας ότι δεν παραβίασε ηθελημένα ή σκόπιμα τους κανόνες της ΕΕ.