Μνημόνιο Συνεργασίας με Κύπρου-ΗΠΑ σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας

Μνημόνιο για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας υπέγραψαν, το απόγευμα της Τρίτης, στο Προεδρικό, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, και ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, Keith Krach.

Σε δήλωσή του μετά την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Krach αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της ψηφιακής ασφάλειας, της ιδιωτικότητας δεδομένων και της προστασίας επιχειρηματικών πληροφοριών. «Είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργαστούμε ως έμπιστοι εταίροι για να προστατέψουμε τους πολίτες μας από εκείνες τις εταιρείες και τις χώρες τις οποίες κρίνουμε ως μη αξιόπιστες», είπε. Προέτρεψε επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στην εργαλειοθήκη της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια του 5G.

Η αλλαγή είναι η πιο ισχυρή λέξη σε οποιαδήποτε γλώσσα, ανέφερε, γιατί χωρίς αλλαγή δεν αναπτύσσεσαι. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξει κανείς το μέλλον, είναι να το εφεύρει, σημείωσε.

Οι ΗΠΑ και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν στην εφεύρεση αυτού του μέλλοντος, «ενώνοντας δυνάμεις». Και οι δύο κατανοούμε ότι υπάρχουν σημαντικές συνέργειες και αμοιβαία επωφελείς ευκαιρίες για μας να συνεργαστούμε». Αξιοποιώντας, πρόσθεσε, τις τεχνικές και επιστημονικές δυνατότητες της Αμερικής με τις στρατηγικές δυνατότητες της Κύπρου μαζί με την εξαίρετη γεωγραφική της θέση και την ηγετική της θέση σε τομείς όπως η χρηματοοικονομική τεχνολογία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, απολαμβάνει απίστευτων πλεονεκτημάτων, καθώς αναπτύσσει την οικονομία της του 21ου αιώνα, περιλαμβανομένων πολύ μορφωμένου και πολύγλωσσου ανθρώπινου δυναμικού, εξαίρετων ερευνητικών ινστιτούτων και πανεπιστημίων και κεντρικής τοποθεσίας με εξαιρετικές διασυνδέσεις μεταφορών.

Ο κ. Krach αναφέρθηκε επίσης στη λέξη «εμπιστοσύνη», η οποία επίσης αντικατοπτρίζει το μνημόνιο το οποίο υπογράφηκε. Αν η αλλαγή είναι η πιο ισχυρή λέξη σε οποιαδήποτε γλώσσα, είπε, τότε η εμπιστοσύνη, σίγουρα είναι η πιο σημαντική λέξη σε οποιαδήποτε γλώσσα και είναι η βάση για κάθε σχέση, προσωπική, επιχειρηματική ή άλλως πως.

«Αγοράζεις από τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, συνεργάζεσαι με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την Κύπρο γιατί σέβεται τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατικής μας κοινωνίας, όπως η διαφάνεια, η λογοδοσία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, ο σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός για τον πλανήτη ο σεβασμός για την ιδιοκτησία και επίσης η επιμέλεια και η ακεραιότητα της επιστημονικής έρευνας», είπε, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία έχει δώσει σε όλους να καταλάβουν την αξία του να υπάρχει υποδομή επικοινωνιών και την ανάγκη αυξημένης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακών υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στην εργαλειοθήκη της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια του 5G, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την προοπτική να γίνει περιφερειακό κέντρο για υπηρεσίες καινοτομίας και τεχνολογίας αν επενδύσει στο να χρησιμοποιεί μόνο αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες. Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της εργαλειοθήκης μίλησε για την ισχύ των αριθμών αφού, όπως είπε 25 κράτη μέλη της ΕΕ και ακόμη 10 κράτη συμμετέχουν σε αυτήν. Ανέφερε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Κύπρου. Οπως σημείωσε, ο Αμερικανός Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ στις συζητήσεις που είχε χθες στη Λευκωσία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι πολύ σημαντική για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου.

«Ως βασικοί εταίροι στην επιστήμη και την τεχνολογία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, η Κύπρος και οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διασύνδεση και έχουν πολλά να προσφέρουν ο ένας στον άλλο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κόκκινος. Από την μια, πρόσθεσε, «οι ΗΠΑ είναι παγκόσμια ηγέτιδα σε αυτή τη σφαίρα δραστηριότητας, ενώ η Κύπρος αναδύεται γρήγορα σε περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Πρόσφατα, είπε, ξεκινήσαμε ένα συναρπαστικό ταξίδι για την ενίσχυση σε γρήγορους ρυθμούς της χώρας μας με μια οικονομία της γνώσης, με την ψηφιακή τεχνολογία και την επιστημονική έρευνα ως βασικούς μοχλούς και ενεργοποιητές αυτής της μεταμόρφωσης.

«Στοχεύουμε να θέσουμε τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τα οφέλη των οποίων θα μεγιστοποιηθούν με το χρόνο», σημείωσε. «Ακολουθώντας μια ανθρωποκεντρική και επιχειρηματοκεντρική προσέγγιση στοχεύουμε να προσφέρουμε ανώτερες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τεχνολογική και τηλεπικοινωνιακή υποδομή μας», πρόσθεσε.

Αποδίδουμε μεγάλη έμφαση στην προφύλαξη της ακεραιότητάς, της ιδιωτικότητας, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας της ψηφιακής υποδομής μας, των δεδομένων, των δικτύων επικοινωνίας και των υπηρεσιών, περιλαμβανομένων της ασφάλειας παροχής, της ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύων 5G».

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω εσάς και την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, πολιτικές και τεχνολογικές αποφάσεις έτσι ώστε οι επικοινωνίες μας και η ψηφιακή υποδομή μας να είναι ασφαλείς και εύρωστες, για να διασφαλίσουμε την ομαλή και επιταχυμένη ανάπτυξη της ψηφιακής μας μεταμόρφωσης, καθώς και της καθιέρωσης της χώρας μας ως ισχυρός περιφερειακός παίκτης στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Προς αυτό, σημείωσε ο κ. Κόκκινος, είναι σημαντική η στρατηγική και ενεργή συνεργασία, εκφράζοντας την εκτίμηση της Κύπρου για τη συνεχιζόμενη και πολυεπίπεδη υποστήριξη των προσπαθειών αυτών από πλευράς των ΗΠΑ και την «ειλικρινή μου ελπίδα ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ θα ενισχυθεί περαιτέρω, όχι μόνο στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και σε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων».

Το μνημόνιο υπογράφηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Υφυπουργού Krach στην Κύπρο και την Εσθονία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός αξιωματούχος, έχει προγραμματίσει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια των δικτύων 5G, θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και θέματα που άπτονται εθνικής ασφάλειας.