Invest Cyprus: Ενδιαφέρον για headquartering στην Κύπρο

Δίνοντας συνέχεια στις προωθητικές του ενέργειες με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου και ως πύλης στην ΕΕ για παγκόσμιες επενδύσεις, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) πραγματοποίησε χθες, διαδικτυακό συνέδριο υπό τον τίτλο «Cyprus: Your EU gateway to global investments»με επίκεντρο την αγορά της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Invest Cyprus, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ανάμεσα στους συμμετέχοντες, κατέδειξε ότι ο τομέας της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών συγκέντρωσε το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για μεταφορά έδρας στην Κύπρο με ποσοστό 50% ενώ το άλλο 50% επέλεξε τον τομέα των Ακινήτων και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο ερώτημα ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για επένδυση σε άλλη περιοχή, η πλειοψηφία αναφέρθηκε στις δυνατότητες επιχειρηματικότητας, ενώ ακολούθησαν το ανθρώπινο ταλέντο και η κοινωνικοοικονομική σταθερότητα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότερο από 100 άτομα και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες που καθιστούν την Κύπρο ιδανικό προορισμό για μετεγκατάσταση εταιρικής έδρας, ενώ παρουσιάστηκαν και οι βασικοί τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως ο τομέας της Φιλοξενίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Υγείας, αλλά και της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας. Τους επενδυτές καλωσόρισε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία, Σταύρος Αυγουστίδης, ο οποίος ανέφερε ότι κοινός στόχος πέρα από τις επιχειρηματικές συνέργειες είναι να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν εκπρόσωποι εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και νομικών οίκων , όπως οι PwC Cyprus, Kinanis LLC, AstroBank και οι Tassos Papadopoulos & Associates, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχονται τόσο σε ατομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο και να μιλήσουν για θέματα όπως private banking και private wealth services. Μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκαν κυρίως στα βασικά οφέλη και κίνητρα που παρέχει η Κύπρος για μετεγκατάσταση εταιρικής έδρας, αλλά και τα πλεονεκτήματά της ως ευρωπαϊκή χώρα ειδικότερα σε θέματα φορολογίας και νομοθεσιών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας ανέφερε ότι «όπως με τον τομέα της Ναυτιλίας καταφέραμε να καταστεί η Κύπρος το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο στην Ευρώπη, με πληθώρα πολυεθνικών εταιρειών να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στη χώρα μας, κατά τον ίδιο τρόπο στρεφόμαστε και επικεντρωνόμαστε τώρα στον τομέα της Τεχνολογίας με το όραμα να καταστήσουμε την Κύπρο ένα ευρωπαϊκό τεχνολογικό σύμπλεγμα». Ο κ. Καμπανέλλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τεράστιες ευκαιρίες που προκύπτουν από τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που ενισχύεται και από την έλλειψη έργων υποδομής για τη διοχέτευση αυτών των πηγών ενέργειας στις διεθνείς αγορές. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε και η εξειδικευμένη μονάδα του Οργανισμού TourInvest, αναδεικνύοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της Φιλοξενίας.