Πρόεδρος CIFA: Μεγάλη ζημιά στο όνομα της Κύπρου από τις εξελίξεις στο ΚΕΠ

Μεγάλη ζημιά υπέστη το όνομα και η φήμη της Κύπρου με τα τελευταία γεγονότα σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) και αυτό «θα επηρεάσει τις προσπάθειες για προσέλκυση Επενδυτικών Ταμείων, αλλά όχι σε δραματικό βαθμό», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) Ανδρέας Γιασσεμίδης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γιασσεμίδης τονίζει πως σε ένα νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα «πρωταρχικό ρόλο» πρέπει να έχουν τα Επενδυτικά Ταμεία, τα οποία επενδύουν σε πολλούς τομείς της οικονομίας και όχι μόνο στον τομέα των ακινήτων, ενώ ανακοίνωσε πως ήδη ο CIFA έχει ζητήσει συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητηθεί το «πώς μπορούν τα Επενδυτικά Ταμεία να είναι μέρος ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο να είναι πιο πολύ διαφανές».

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το πώς επηρεάζει την οικονομία και ειδικότερα τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων η κατάργηση του ΚΕΠ, ο κ. Γιασσεμίδης είπε «έμμεσα, θα μας επηρεάσει λόγω του ότι το όνομα και η φήμη της Κύπρου έπαθε μεγάλη ζημιά με τα τελευταία γεγονότα».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι μόνο 10% των επενδύσεων που έγιναν στην Κύπρο ήταν για σκοπούς απόκτησης υπηκοότητας και συνεπώς, δεν είναι κάτι, όπως είπε, που θα επηρεάσει τον τομέα των Επενδυτικών Ταμείων.

«Άρα αυτά τα Ταμεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα επηρεαστούν, όμως πολλά από τα Ταμεία έχουν επενδύσεις και εντός και εκτός Κύπρου και δεν έχουν καμία σχέση με τα διαβατήρια», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του CIFA τόνισε πως «η ζημιά που έχει γίνει θα μας πάρει αρκετά πίσω στο θέμα προώθησης των επενδυτικών ταμείων διότι πλέον θα είναι δύσκολο να πείσεις γενικά», προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα καλό σύστημα, υπάρχει διαφάνεια και όλα αυτά που θέλει κάποιος για να κάνει ένα επενδυτικό ταμείο», υπογράμμισε.

Πρωταρχικό ρόλο στα Επενδυτικά Ταμεία

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάρτισης νέου Προγράμματος, ο κ. Γιασσεμίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι σε αυτό «πρωταρχικό ρόλο θα πρέπει να έχουν τα Ταμεία, τα οποία είναι πλήρως ρυθμισμένα» και δεν υπάρχει η καταβολή προμήθειας (commission), ενώ παράλληλα, όπως είπε, «υπάρχει μια πλειάδα μετόχων και είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει οτιδήποτε μεμπτό σε ένα Ταμείο παρά σε μια εταιρεία, ακίνητο και κ.λπ».

Άλλο σημαντικό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του CIFA, είναι ότι ένα Ταμείο μπορεί να επενδύει και σε άλλους τομείς της οικονομίας, εκτός από τον τομέα των ακινήτων, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι τομείς της ναυτιλίας, της καινοτομία, της τεχνολογίας και της εκπαίδευση, στους οποίους θέλουμε ως Κύπρος να δώσουμε ώθηση, όπως σημείωσε.

Ο κ. Γιασσεμίδης είπε ότι κατά τις επαφές που είχαν με επενδυτές αυτοί ζητούσαν περισσότερο μέσω των Επενδυτικών Ταμείων να προβούν σε μια επένδυση, όπου υπάρχει διαχειριστής και διασπορά κινδύνου, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές ήθελαν κάτι πιο ρυθμισμένο, παρά ένα ακίνητο το οποίο θα πρέπει να συντηρείς και να το τρέχεις ο ίδιος».

Ανέφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα βοηθήσουν να καταρτιστεί ένα πιο καλό σχέδιο το οποίο να βοηθήσει πραγματικά τους τομείς που θέλουμε να βοηθηθούν στην Κύπρο, ενώ σημείωσε σε αυτό το σημείο ότι τα Επενδυτικά Ταμεία «άργησαν πολύ να μπουν στο ΚΕΠ» και αυτό έγινε μόλις το 2019, προσφέροντας γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Γιασσεμίδης εξήγησε ότι μέσω του ΚΕΠ, το οποίο έχει καταργηθεί σήμερα, κάποιος μπορούσε να πάρει διαβατήριο αν έκανε επένδυση 2 εκ. ευρώ σε ένα ακίνητο, ενώ αν έκανε την επένδυση μέσω ενός Επενδυτικού Ταμείου, χρειαζόταν 2,5 εκ. ευρώ.

«Είναι καλά να είναι το ίδιο ποσό για να μην τιμωρείται ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων σε σχέση με άλλους τομείς», πρόσθεσε.

«Με αυτή τη λογική, θα είναι από τις πιο καλές διαφανείς επενδύσεις που θα μπορεί να κάνει κάποιος για να αποκτήσει το κυπριακό διαβατήριο», έχοντας την δυνατότητα να επενδύσει σε όλους τους τομείς της οικονομίας, υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ