Κυβέρνηση: Κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος (vid)

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε κατάργηση του υφιστάμενου Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Η απόφαση έχει ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως στις 10.30 σήμερα Τρίτη χωρίς ατζέντα. Ωστόσο, η συνεδρία έλαβε χώρα μετά τις χτεσινές αποκαλύψεις του πρακτορείο Al Jazeera γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών ζήτησαν την κατάργηση του υφιστάμενου Επενδυτικού Προγράμματος πολιτογραφήσεων μέσω επενδύσεων.

Η εξέλιξη αυτή προσμοιάζει με την ανακοίνωση από την Μάλτα ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα πολιτογράφησης έχει φτάσει στο όριο και πως η χώρα θα συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσαν πρόταση για κατάργηση του παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος.

Η πρόταση βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Η απόφαση θα έχει ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Η Κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τη διορισθείσα Επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα, και της έκδοσης των πορισμάτων, θα εξετάσει συνολικά την πολιτική ενθάρρυνσης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει στο μέλλον νέο Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Κούσιος είπε ότι «θα εξεταστεί συνολικά από την Κυβέρνηση η κατάσταση για ενθάρρυνση επενδυτών, αλλά δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση επί του παρόντος», προσθέτοντας ότι η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί είναι για την κατάργηση του υφιστάμενου Προγράμματος.

Σε ερώτηση για τα όσα δημοσιοποίησε ο Al Jazeera, o Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιαδήποτε άλλη δήλωση επί του παρόντος».

Τέλος, ερωτηθείς αν το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησαν και τα θέματα με την πανδημία του κορωνοϊού, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

Το πρακτορείο Al Jazeera μέσα από ένα 57λεπτο βίντεο έθεσε ξανά στο στόχαστρο το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα με νέο δημοσίευμα εμπλέκοντας κύπριους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο, εμπλέκει το Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη, ως έναν από τους μεγαλύτερους developers. Το δημοσίευμα αποτελεί μέρος μίας σειράς άρθρων του πρακτορείου για τον τρόπο που γίνονταν οι πολιτογραφήσεις επενδυτών στην Κύπρο με ύποπτο παρελθόν.

Η θέση του ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την ανακοίνωση, τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του συμφωνούν πλήρως με την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμφωνεί πλήρως με την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών. Αυτή ήταν και η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δυστυχώς, υπήρξαν φαινόμενα κακής διαχείρισης και καταχρηστικής εκμετάλλευσης που υπονόμευσαν την αξιοπιστία του προγράμματος, έπληξαν το κύρος της χώρας και δεν άφηναν καμία άλλη επιλογή. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει στην κυβέρνηση τις προτάσεις και εισηγήσεις του για μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων» δήλωσε.