Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού από τον Μάρτιο να έχει ελαχιστοποιήσει τις μετακινήσεις και τη χρήση διαβατηρίων για ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά η δύναμη τους εξακολουθεί να είναι μια αξία. Η Κύπρος συγκαταλέγεται και για το 2020 μεταξύ των χωρών με τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου, σύμφωνα με το Passport Index.
Το κυπριακό διαβατήριο είναι στην όγδοη θέση μαζί με της Κροατίας και του Μονακό και χαρίζει εύκολη πρόσβαση σε 121 χώρες. Η λίστα καταρτίζεται βάσει διαφόρων παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων για έκδοση βίζας και της ευκολίας που παρέχει ένα διαβατήριο στις μετακινήσεις. Στον κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, με τους κατόχους διαβατηρίου της χώρας της Ωκεανίας να μπορούν να ταξιδέψουν σε 129 χώρες, είτε χωρίς βίζα, είτε εκδίδοντας βίζα κατά την άφιξή τους.
Τη δεύτερη θέση μοιράζονται Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία, με τους κατόχους των συγκεκριμένων διαβατηρίων να μπορούν να ταξιδέψουν σε 128 χώρες χωρίς να χρειαστεί να εκδώσουν βίζα πριν από την αναχώρησή τους. Ακολουθούν στην τρίτη θέση, με πρόσβαση χωρίς βίζα ή με εύκολη έκδοση θεώρησης σε 127 χώρες, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία. Στην τέταρτη θέση της κατάταξης βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, ενώ ακολουθούν Μάλτα, Σλοβενία και Λετονία.
Το ελληνικό διαβατήριο χαρίζει εύκολη πρόσβαση σε 124 χώρες, βάσει των στοιχείων της κατάταξης. Μαζί με την Ελλάδα, την έκτη θέση μοιράζονται η Τσεχία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και το Λιχτενστάιν. Στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Σλοβακία.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των 5 ισχυρότερων βαθμολογιών διαβατηρίων για την τελευταία δεκαετία. Ενώ το 2010 το Ηνωμένο Βασίλειο κυριάρχησε στη λίστα με την υψηλότερη κατάταξη, έως το 2019 έχει πέσει στην 5η θέση, μοιράζοντας τη νέα του κατάταξη με τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και με άλλα πέντε ευρωπαϊκά έθνη. Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο είτε θα δει την επιστροφή του στο παρελθόν, είτε μπορεί να πέσει ακόμη χαμηλότερα. Μια αξιοσημείωτη απουσία είναι οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Τραμπ, το αμερικανικό διαβατήριο έλαβε ελάχιστη προσοχή. Η ενίσχυση του αμερικανικού διαβατηρίου θα έπρεπε σίγουρα να πληροί τις προϋποθέσεις της υπόσχεσης του Τραμπ να «κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά» – αλλά δυστυχώς, η αύξηση της ελευθερίας της παγκόσμιας κινητικότητας για τους πολίτες της έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό υπό τη διοίκησή του.