Κτύπησε τα έσοδα από στοίχημα ο κορωνοϊός

Αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από το στοίχημα είχε η πανδημία του κορωνοϊού, όπως διαφαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τα μεικτά έσοδα των αποδεκτών Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα) και Β (διαδικτυακό στοίχημα) κατέγραψαν μείωση 50%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Συγκεκριμένα, τα μεικτά έσοδα περιορίστηκαν στα €88.442.746, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς είχαν ανέλθει στα €176.480.276.

Σημαντική μείωση σημείωσαν επίσης τα κέρδη των παικτών Κλάσης Α και Β κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, τα κέρδη ήταν μειωμένα κατά 51% (€77.835.708). Το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών και πιο συγκεκριμένα το ποσό των €65.226.487 αφορούσε στους παίκτες Κλάσης Β.

Πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι αποδοχές στοιχήματος Κλάσης Α και Β κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αφού περιορίστηκαν στα €10.607.038, υποχωρώντας στο σύνολό τους κατά 44%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (€18.842.782).

Όσον αφορά στον συνολικό αριθμό υποστατικών Κλάσης Α παγκύπρια, μειώθηκε κατά 5% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Την υπό αναφορά περίοδο, οι εργοδοτούμενοι στα αδειούχα υποστατικά ανήλθαν στους 1292, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ιστοσελίδων σε φραγή αυξήθηκε κατά 6%, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Με την προσθήκη 739 παράνομων ιστοσελίδων, η λίστα φραγής κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 απαριθμούσε συνολικά 12.563 ιστοσελίδες.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Αρχής, κ. Ιωάννα Φιάκκου, επεσήμανε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 2020 αντανακλούν τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε και στον τομέα του στοιχήματος η πανδημία του κορωνοϊού. «Τα διατάγματα που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο σειράς μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία όλων των υποστατικών Κλάσης Α από τις 16 Μαρτίου μέχρι και τις 23 Μαΐου 2020, επηρεάζοντας σημαντικά τη στοιχηματική δραστηριότητα. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως αναστάλθηκε ή διακόπηκε κατά το υπό εξέταση τρίμηνο και ως εκ τούτου, παρόλο που οι αδειούχοι αποδέκτες παροχής στοιχηματικών υπηρεσιών Κλάσης Β συνέχισαν να λειτουργούν, τα έσοδά τους κατέγραψαν σημαντική μείωση» υπογράμμισε.

Η κ. Φιάκκου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας ο τομέας του στοιχήματος θα συνεχίσει να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος και στο μέλλον, λειτουργώντας ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης. Σημείωσε δε, ότι η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων τοποθετεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την ανάπτυξη του τομέα, έχοντας στο επίκεντρο την προστασία των παικτών και του κοινωνικού συνόλου. Να σημειωθεί ότι, η Αρχή κατάθεσε το πρώτο πακέτο εισηγήσεων τροποποίησης του Νόμου τον Απρίλιο του 2020 και προγραμματίζει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς και την αποτελεσματικότερη ρύθμιση.