Σε ποιες κυπριακές δημόσιες εταιρείες, επέλεξαν να επενδύσουν “ξένοι”

Ιδιαίτερα περιορισμένη παρουσιάζεται η συμμετοχή ξένων επενδυτών – εταιρειών σε κυπριακές δημόσιες εταιρείες καθώς μετά από προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποίησε το InBusinessNews στο μετοχικό κεφάλαιο των κυπριακών δημόσιων εταιρειών που η μετοχή τους τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μόνο σε πέντε δημόσιες εταιρείες υπάρχουν ξένες εταιρείες στην σύνθεση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε τις κυπριακές δημόσιες εταιρείες, στις οποίες ξένοι επέλεξαν να επενδύσουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η Wargaming Group Limited είναι κάτοχος του 20,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής. Λευκορωσικών συμφερόντων εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών με έδρα την Λευκωσία. Ο Όμιλος λειτουργεί με περισσότερα από 20 γραφεία και στούντιο ανάπτυξης παγκοσμίως, το μεγαλύτερο από τα οποία βρίσκεται στο Μινσκ.

Το καναδικό επενδυτικό ταμείο Senvest είναι κάτοχος του 5,1% των μετοχών της Ελληνικής
Το Third Point Hellenic Recovery Fund, hedge fund που διαχειρίζεται η Third Point, το οποίο έχει περίπου $411, 9 εκατ., κατέχει το 12,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής.
Στην POPPY S.A.R.L, η οποία τελικά ανήκει σε επενδυτικά ταμεία των οποίων διαχειριστής επενδύσεων είναι η Pimco LLC, ανήκει το 17,3% της Ελληνικής.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Η Lamesa Investments Ltd που ανήκει στον ρωσικό Όμιλο Renova κατέχει το 9,27% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
H Caius Capital LLP, διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων που ιδρύθηκε από τους António Batista και William Douglas με έδρα το Λονδίνο, κατέχει το 2,34% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης  (EBRD) είναι κάτοχος του 5,02% των μετοχών
Το καναδικό επενδυτικό ταμείο Senvest είναι κάτοχος του 3,67% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.
Η Eaton Vance, αμερικανική διαχειρίστρια επενδυτικών ταμείων και παροχής υπηρεσιών διαχείρισης επενδύσεων ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης, κατέχει το 3,46%.
Η TD Asset Management, καναδική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, κατέχει το 3,34% των μετοχών.

ERMES DEPARTMENT STORES LTD

Η Debenhams Plc, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και ειδών στην Μεγάλη Βρετανία, είναι κάτοχος του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Ermes. Η Debenhams το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το ποσοστό που ελέγχει στην Ermes παρουσιάζεται ως διαθέσιμο προς πώληση. Υπενθυμίζεται ότι η Ermes πρόσφατα τερμάτισε την εμπορική συμφωνία που είχε με τον αγγλικό όμιλο και τα καταστήματα Debenhams στην Κύπρο μετονομάστηκαν σε ERA.

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

H Heidelbergcement AG, εταιρεία δομικών υλικών με έδρα την Γερμανία, κατέχει το 26% των μετοχών. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευαστικών υλικών στον κόσμο. Ενδεικτικά εργοδοτεί 55.000 άτομα σε περισσότερες από 50 χώρες. Κατέστη μέτοχος της Τσιμεντοποιίας όταν εξαγόρασε την ιταλική Italcimenti και απέκτησε το ποσοστό της.

ΚΑΡΥΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ

Η EUROBANK EFG Βουλγαρίας είναι κάτοχος του 59% του μετοχικού κεφαλαίου
ITAL KOMERS (δεν βρήκαμε στοιχεία για την συγκεκριμένη εταιρεία) κατέχει το 29,45%

Εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός της Astrobank για είσοδο στο ΧΑΚ, τότε θα αυξηθούν και οι ξένοι επενδυτές σε κυπριακές εισηγμένες.