Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε μείωση 6,0% (από έτος σε έτος) τον Ιούλιο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 100.6, μετά από μειώσεις 8,0% τον Ιούνιο και 11,1% το Μάιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).
Συνεχίζεται η ανάκαμψη του ΣΠΟΔ τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της κρίσης.
Η ανάκαμψη του ΣΠΟΔ αποδίδεται σε μια σειρά από μεταβλητές, κυρίως εγχώριες, που καταγράφουν βελτίωση τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την βελτίωση του όγκου λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 καθώς και για το συνολικό αριθμό πωλητήριων εγγράφων τον Αύγουστο.
Θετική επίδραση στο Δείκτη ασκεί και ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της αξίας συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, αν και ο ρυθμός αυτός είναι μικρότερος σε σύγκριση με τους προηγουμένους μήνες. Παρομοίως, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, συνέχισε να καταγράφει βελτίωση τον Αύγουστο του 2020, παραμένοντας όμως κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του, υποδηλώνοντας το επισφαλές οικονομικό περιβάλλον.
Στον αντίποδα, οι συνέπειες της πανδημίας εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αισθητές στον τουρισμό τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2020 αφού οι αφίξεις τουριστών ήταν συντριπτικά λιγότερες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου.
Εν κατακλείδι, η ανάκαμψη του ΣΠΟΔ του Ιουλίου καθώς και του προκαταρκτικού (flash) Δείκτη του Αυγούστου 2020 υποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη σταδιακή βελτίωση της οικονομίας. Εντούτοις, το οικονομικό περιβάλλον της κυπριακής οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο, λόγω της απρόβλεπτης εξέλιξης της πανδημίας και των επιπτώσεών της.