Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Επιθετικός ο φορολογικός σχεδιασμός της Κύπρου

Σύσταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το φορολογικό σχεδιασμό της Κύπρου χαρακτηρίζοντας τον επιθετικό και το σχέδιο πολιτογραφήσεων ως δυνητικά υψηλού κίνδυνου κατάχρησης.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως τα χαρακτηριστικά του συστήματος όπως είναι η απουσία παρακράτησης φόρου στην πηγή επί εξερχομένων πληρωμών μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων από εταιρείες με έδρα την Κύπρο σε κατοίκους τρίτων χωρών, ή κανόνες περί φορολογικής κατοικίας νομικών προσώπων, ενδέχεται να συνεχίζουν να διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.

Επίσης σημειώνεται στην σύσταση πως το καθεστώς έκπτωσης πλασματικών τόκων χρήζει στενής παρακολούθησης καθώς και  το σχέδιο για την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο και το σχέδιο άδειας μετανάστευση επενδυτών έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΟΣΑ ως δυνητικά υψηλού κίνδυνου κατάχρησης.

Τι σημειώνεται στην Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού έχει καθοριστική σημασία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης των φορολογικών συστημάτων, όπως αναγνωρίζεται στη σύσταση του 2020 για την οικονομική πολιτική ζώνης του ευρώ. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις των στρατηγικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των φορολογουμένων απαιτούν συντονισμένη δράση σε εθνικό επίπεδο για να συμπληρωθεί η νομοθεσία της Ένωσης.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογικοί κανόνες της Κύπρου χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Η Κύπρος έχει λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, με εφαρμογή διεθνών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και τη λήψη ορισμένων πρόσθετων εθνικών μέτρων. Ωστόσο, χαρακτηριστικά του συστήματος όπως είναι η απουσία παρακράτησης φόρου στην πηγή επί εξερχομένων πληρωμών μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων από εταιρείες με έδρα την Κύπρο σε κατοίκους τρίτων χωρών, ή κανόνες περί φορολογικής κατοικίας νομικών προσώπων, ενδέχεται να συνεχίζουν να διευκολύνουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Το καθεστώς έκπτωσης πλασματικών τόκων χρήζει στενής παρακολούθησης.

Τέλος το σχέδιο για την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο και το σχέδιο άδειας μετανάστευση επενδυτών έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΟΣΑ ως δυνητικά υψηλού κίνδυνου κατάχρησης. Η Κύπρος έχει καταρτίσει και υποβάλει για νομικό έλεγχο σχέδια νόμων που θεσπίζουν την παρακράτηση φόρου στην πηγή επί των πληρωμών μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων στις χώρες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι του ενωσιακού καταλόγου μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

Η Κύπρος έχει επίσης καταρτίσει και υποβάλει για νομικών έλεγχο το κριτήριο της φορολογικής κατοικίας των νομικών προσώπων με βάση τη σύσταση της εταιρείας, επιπλέον της υφιστάμενης διαχείρισης και ελέγχου. Η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού θα πρέπει να αξιολογηθεί.