Σε μια πολυεθνική… μάχη πέντε εταιρειών/κοινοπραξιών εξελίσσεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ, ενώ ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους βρίσκεται η ισραηλινή βιομηχανία Plasan.
Προσφορές στην EY, που ενεργεί ως εκκαθαριστής της ΕΛΒΟ, έχουν υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοπραξία των ελληνικών ομίλων Πετρόπουλου και Κουιμτζή, που συμπράττουν με αμερικανικές εταιρείες. Επίσης, προσφορά υπέβαλαν η γερμανική αμυντική βιομηχανία Krauss-Maffei Wegmann, κατασκευάστρια των αρμάτων Leopard, η ιταλική εταιρεία holding Ferrovie dello Stato, που ελέγχει και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς επίσης και o νοτιοαφρικανικός όμιλος αμυντικών συστημάτων Paramount. Η Intracom Defence, ο ινδικός όμιλος Tata Group και ο πολωνικός όμιλο Solaris, που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον φέρονται να μην κατέθεσαν προσφορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των προσφορών δεν θα γίνει μόνο με βάση το προσφερόμενο τίμημα, αλλά και με βάση το business plan που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι. Ο τρόπος που έχει δομηθεί ο διαγωνισμός επιτρέπει στην κυβέρνηση να σταθμίσει όχι μόνο τις οικονομικές, αλλά και τις πολιτικές – διπλωματικές – αμυντικές παραμέτρους μιας συμφωνίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα εκποιηθούν: ακίνητα, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μια τριετία.
Η ΕΛΒΟ βρίσκεται από το 2014 σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με σωρευμένες ζημίες 170,3 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις που έφταναν τα 85,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε ιδρυθεί το 1972 ως Στάγιερ Ελλάς με σκοπό την παραγωγή και διάθεση φορτηγών οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων και σταθερών κινητήρων. Το 1986 η συμμετοχή των Αυστριακών είχε μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο. Το 2000 ο όμιλος Μυτιληναίος είχε αποκτήσει, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, το 43% των μετοχών και το management και αποχώρησε από την εταιρεία το 2010.