Invest Cyprus: Το ΥΠΕΞ πλέον ο εκπρόσωπος του κράτους

Το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι σύντομα ο εκπρόσωπος του κράτους, ως μέτοχος του οργανισμού προώθησης επενδύσεων, Invest Cyprus, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2021 ο υπουργός Εξωτερικών θα αντικαταστήσει τον υπουργό Εμπορίου μετά από απόφαση που λήφθηκε σε πρόσφατη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρακτικά, δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού πέραν του ότι η κίνηση εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας για οργάνωση και πιο αποτελεσματική προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

Άλλωστε, κρίθηκε πως δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης να είναι το υπουργείο Εμπορίου. Λόγω των πρεσβειών που υπάρχουν στο εξωτερικό, των εντεινόμενων, τα τελευταία χρόνια, προσπαθειών για εξέλιξη της οικονομικής διπλωματίας, στο υπουργείο Εξωτερικών, κρίθηκε πως είναι ορθότερο και πιο αποδοτικό ο οργανισμός να συσχετίζεται με το συγκεκριμένο υπουργείο.

Θεωρείται πως με τη συγκεκριμένη αλλαγή είναι ευκολότερο να δημιουργηθούν οι όποιες συνέργειες οι οποίες θα διευκολύνουν από τη μία τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για ενίσχυση της πτυχής της οικονομικής διπλωματίας και από την άλλη, θα δημιουργήσουν, μέχρι ενός σημείου, και ευκολότερη πρόσβαση του Invest Cyprus σε κάποιες χώρες μέσω των εκεί πρεσβειών. Από πλευράς Invest Cyprus, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται αυτήν την περίοδο στις νέες ανεξερεύνητες αγορές της Ινδίας, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, του Βιετνάμ, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Καζακστάν αλλά και στις παραδοσιακές του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ και της Ρωσίας.