Άντλησε €1 δις από τις αγορές η Κύπρος

Ποσό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ άντλησε τελικά η Κύπρος από την διπλή έκδοση ομολόγων μέσω του επανανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων λήξης στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και 21 Ιανουαρίου 2040, παρότι ο στόχος είχε τεθεί στα 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι προσφορές που δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία ξεπέρασαν τα 5 δις ευρώ, με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, να εκφράζει την ικανοποίησή για την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση των αγορών.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σήμερα (7/7) σε διπλή έκδοση ομολόγων μέσω του επανανοίγματος υφιστάμενων ομολόγων λήξης στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και 21 Ιανουαρίου 2040 με ελάχιστο ποσό έκδοσης €250 εκατ. για έκαστη συναλλαγή.

Τα βιβλία, προσθέτει, έχουν κλείσει και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την εξαιρετικά θετική ανταπόκριση των αγορών», συνεχίζει.

Για το ομόλογο λήξης το 2024, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η ζήτηση ξεπέρασε τα €2 δις ενώ για το ομόλογο λήξης το 2040 η ζήτηση ξεπέρασε τα €3 δις.

Σε ότι αφορά τα επιτόκια, αναφέρει, σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν κατά προσέγγιση στο 0,34% για το πενταετές και στο 1,47% για το εικοσαετές.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, υπογραμμίζει, η Κυριακή Δημοκρατία αποφάσισε να απορροφήσει συνολικά €1 δις.

«Η συνολική προσφορά έχει ξεπεράσει τα €5 δις, ποσό το οποίο υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του ποσού που είχε ανακοινωθεί αρχικά, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία εξακολουθεί να περιβάλλεται η Κυπριακή οικονομία από τις διεθνείς αγορές», τονίζει.

Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Οικονομικών, η αύξηση των ρευστών διαθέσιμων του κράτους δημιουργεί περισσότερες επιλογές για πιθανή αποπληρωμή πιο ακριβού ή και πιο βραχυπρόθεσμου χρέους στο προσεχές μέλλον μειώνοντας τόσο το κόστος όσο και τα ρίσκα του δημοσίου χρέους.

Επιπλέον, τονίζει, ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μόνο προσωρινά δεδομένου ότι τα κεφάλαια που θα εισπραχθούν θα χρησιμοποιηθούν προσεχώς αποκλειστικά και μόνο για εξόφληση του υφιστάμενου χρέους.