Νέα έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζει η Κύπρος, καθώς οι μεγάλες κι έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων πιέζει τα δημόσια οικονομικά, δημιουργώντας συνεχώς νέες απαιτήσεις.
Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι, όπως εξελίσσονται τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι προσδοκίες για την χώρα είναι θετικές.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα δημόσια οικονομικά αντέχουν, παρά τις αυξημένες ανάγκες.
“Η Κυβέρνηση σωστά και έγκαιρα έκανε τους κατάλληλους χειρισμούς και προέβη στην άντληση ρευστότητας από τις αγορές στις αρχές του χρόνου. Έτσι, έχει στην ευχέρειά της αρκετή ρευστότητα για να υλοποιήσει τα σχέδια και τα προγράμματά της για στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς μας είμαστε στον σωστό δρόμο, η οικονομία επαναλειτουργεί κι αυτό είναι προς όφελος όλων μας”, ανέφερε.
Συγκρατημένη αλλά θετική η άποψη των αναλυτών
Την άποψη ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές θα γίνει “εξ ανάγκης”, συμμερίζεται και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus) Παναγιώτης Μαυρομιχάλης.
Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή”, ο κος Μαυρομιχάλης, απαντώντας στο ερώτημα αν το επόμενο διάστημα θα είναι καλά τα δεδομένα για την έκδοση κρατικού ομολόγου προς άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, απάντησε ότι βάσει των δαπανών, μια έξοδος θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο εγχείρημα, αλλά μπορεί να γίνει.
Με βάση τα μέτρα που παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης και αγοράς ομολόγων και με τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα, η κατάσταση είναι “αποδεκτή” σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Σημείωσε δε ότι αρκετές από τις χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε παρόμοια ή και χειρότερη κατάσταση από την Κύπρο, άρα συγκριτικά η Κύπρος χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης.
Κληθείς να σχολιάσει την παραίνεση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σύμφωνα με την οποία τα κράτη πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους και να ξοδέψουν χρήματα στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η οποία με την σειρά της θα βάλει νερό στον μύλο της παραγωγικής διαδικασίας, ο κος Μαυρομιχάλης ανέφερε ότι διάφορες χώρες ήδη κινούνται προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, της Κύπρου περιλαμβανομένης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.
“Αυτό είναι θεμιτό, φτάνει η κατανάλωση, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και εκ μέρους της Κυβέρνησης να είναι προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να επισπεύσουμε κάποια πράγματα που όντως έπρεπε να γίνουν για να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία, χωρίς όμως στρεβλώσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν νέες έξοδοι στις αγορές για κάλυψη των όποιων κενών”, εξήγησε.
Στην παρατήρηση ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, όπου το αντανακλαστικό των κρατών και των Θεσμών ήταν η λιτότητα και όχι η αύξηση των δαπανών, ο κος Μαυρομιχάλης εξήγησε ότι σε κάποιο βαθμό η εν λόγω πρακτική μπορεί να αποδείχθηκε λανθασμένη, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η προηγούμενη κρίση ήταν πολύ διαφορετική από την κρίση του κορωνοϊού.
“Είχε να κάνει με το πόσο ανταγωνιστική ήταν η κάθε οικονομία. Υπήρχε περιθώριο για λιτότητα και για μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που τελικά έφτασε στο άλλο άκρο με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για αρνητικά επιτόκια. Παράλληλα, υπήρχε η πίεση των χωρών του Βορρά έναντι του Νότου. Αυτά δεν ευνοούσαν μια επέκταση των δημοσιονομικών. Εξάλλου, δεν είχαμε, ούτε έχουμε και είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουμε. Άρα είναι σε κάποιο βαθμό αναγκαστικό που στρεφόμαστε σε κάτι τέτοιο (δαπάνες) αυτή την στιγμή”, σημείωσε.