Ελληνική Τράπεζα: Οι 20 υποψήφιοι για τις 13 θέσεις στο ΔΣ

Είκοσι υποψηφιότητες για δεκατρείς θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, υποβλήθηκαν ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι μέτοχοι της Ελληνικής θα κληθούν να δώσουν θετική ή αρνητική ψήφο για κάθε υποψήφιο ξεχωριστά και οι πρώτοι σε ψήφους θα αποτελέσουν το νέο ΔΣ.
Το νέο ΔΣ θα πρέπει να έχει το μέγιστο 6 μέλη μη ανεξάρτητους, συμπεριλαμβανομένων των δύο μελών της εκτελεστικής διεύθυνσης, και 7 μέλη το ελάχιστο στη κατηγορία των ανεξάρτητων.
Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν πως ήδη οι 7 εκ των 13 θέσεων στο ΔΣ φαίνεται εκτός απροόπτου να έχουν κλειδώσει, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά για τις υπόλοιπες θέσεις.
Συγκεκριμένα πέραν των δύο εκτελεστικών δηλαδή τον CEO Ιωάννη Μάτση και τον Ανώτατο Οικονομικό Διευθυντή Lars Κramer, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παρουσία στο ΔΣ, εκπροσώπου των 4 μεγαλομετόχων της Ελληνικής στην κατηγορία του μη ανεξάρτητου και συγκεκριμένα των:
-Μάριου Μαραθεύτη εκπροσώπου της Δήμητρας Επενδυτικής
-Μαριάννας Παντελίδου εκπροσώπου της Wargaming
-Kristopher Richard Kraus της Pimco
-David Bonano της Third Point
Δεδομένη εκτός απροόπτου σύμφωνα με καλούς γνώστες του θέματος πρέπει να θεωρείται και η εκλογή του νυν Προέδρου του ΔΣ Ευριπίδη Πολυκάρπου, ο οποίος κατά τη διάρκεια τη θητείας του επιτέλεσε αξιόλογο έργο, το οποίο επικροτήθηκε από όλους τους μετόχους. Ωστόσο η επανεκλογή του στην Προεδρία του ΔΣ δεν είναι δεδομένη καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις μετοχικές ισορροπίες στο νέο ΔΣ.
Για τις υπόλοιπες θέσεις όπως είναι φυσικό, οι υπόλοιποι μέτοχοι κτίζουν συμμαχίες με στόχο την αύξηση της εκπροσώπηση τους στο ΔΣ ή για την είσοδο και εκπροσώπων άλλων εκπροσώπων μετόχων που ελέγχουν μικρότερο ποσοστό, αλλά πέραν του 5% όπως η ΕΤΥΚ και η Senvest.
Στους νέους υποψηφίους περιλαμβάνονται και γνωστά ονόματα με βαρύ βιογραφικό όπως τους:
– Ανδρέας Δ. Αθανασόπουλος
– Zion Bahloul
-Δημήτριος Ευσταθίου
-Ελευθέριος Χατζηζαχαρία
– John Gregory Iossifidis
-Κωνσταντίνος Ιορδάνου
-Ανδρέας Περσιάνης
-Μιχάλης Σπανός
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δημήτριος Ευσταθίου ήταν υποψήφιος και στο προηγούμενο ΔΣ στο οποίο μπήκε ως interim, όπως και ο Μιχάλης Σπανός ο οποίος απέσυρε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Οι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας
Οι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας είναι η Δήμητρα Επενδυτική 21,01%, Wargaming Group 20,61%, Poppy SARL (Pimco) 17,30%, Third Point Hellenic Recovery Fund LP 12,59%, Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου 6,26%, Senvest Group 5,06%.