Την έκθεση της Moneyval για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο εξέτασε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι είχαμε σήμερα την ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά τις προσπάθειες διεθνώς σε θέματα που έχουν σχέση με την φοροδιαφυγή την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ειδικότερα για την έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Συμβουλίου της Ευρώπης, την Moneyval.
«Είναι με χαρά που εντοπίσαμε ότι η έκθεση αναφέρει ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», είπε ο κ. Ζαχαρίου.
Η γενική βαθμολογία που εξασφάλισε η Κύπρος στα 40 επιμέρους σημεία που αξιολογεί η Moneyval «κρίνεται ως ιδιαίτερα καλή παρόλο που εντοπίζονται και συγκεκριμένες αδυναμίες», σημείωσε.
Στους τεχνικούς δείκτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, ενδεικτικά στα 16 από τα 40 σημεία η Κύπρος χαρακτηρίστηκε ως συμμορφούμενη, στα 21 σημεία ως συμμορφούμενη σε μεγάλο βαθμό ενώ μόνο σε 3 σημεία χαρακτηρίστηκε ως μερικώς συμμορφούμενη.
«Για κανένα από τα σημεία που συμπεριλαμβάνονται στις σχετικές 40 συστάσεις η Κύπρος δεν χαρακτηρίστηκε ως μη συμμορφούμενη», είπε.
Αυτό, σημείωσε ο κ. Ζαχαρίου, «είναι ένα αποτέλεσμα που κατατάσσει την Κύπρο στο 25% των καλύτερων χωρών όσον αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος».
Είναι, πρόσθεσε, μια συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας ότι εμπλέκεται η εκτελεστική εξουσία, ο δικηγορικός σύλλογος, ο ΣΕΛΚ, η Κεντρική Τράπεζα, οι τράπεζες και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ήταν μια ομαδική δουλειά «και σε όσους συμμετείχαν οφείλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήρια», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου «δεν είμαστε τέλειοι και θέλουμε πάρα πολύ χρόνο για να γίνουμε τέλειοι», προσθέτοντας ότι «η ζωή και η οικονομία απαιτούν καθημερινά διορθώσεις, το ότι όμως κάνουμε σημαντικά βήματα προς τα μπρος είναι ένα θετικό».
«Ήρθε η ώρα να μην εντοπίζουμε μόνο τα αρνητικά που έχει η πατρίδα μας, ήρθε η ώρα να διαφημίζουμε τον τόπο μας. Οι νοοτροπίες απλώς και μόνο επειδή πουλά το αρνητικό, να διαφημίζουμε το αρνητικό πρέπει να τελειώνουν.
«Η ωμή αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη έκθεση κινεί την πατρίδα μας προς τα μπρος θετικά, επισημαίνει ταυτόχρονα και αδυναμίες τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ανέφερε ακόμα ότι Επιτροπή έδωσε στους εμπλεκόμενους περιθώριο ενός έτους για να προχωρήσουν σε κινήσεις προς διόρθωση των αρνητικών σημείων.
Από την πλευρά της η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι «αυτές οι εκθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως θετικά εργαλεία για να βελτιώσουμε και να καλύψουμε κενά κακών πρακτικών στην χώρα μας».
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «πρέπει να κάνω μια αναφορά στην παραδοχή της εκπρόσωπου της ΜΟΚΑΣ της κ. Παπακυριακού για τα διεθνή δημοσιεύματα που έχουν φέρει σε πολύ – πολύ δύσκολη θέση την χώρα μας κατά καιρούς».
Σύμφωνα με την ίδια, «έχουν καταγραφεί στην έκθεση συγκεκριμένες ανησυχίες για την ελλιπή εποπτεία στον τομέα των ακινήτων που είναι πιθανόν να οδηγούν και σε πρακτικές ξεπλύματος».
Και το θέμα ακινήτων, είπε, συνδέεται άμεσα – όπως γνωρίζετε -και με τις χρυσές βίζες, τα χρυσά διαβατήρια για τα οποία αναμέναμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έρθουν οι κανονισμοί στη Βουλή αλλά δεν έχουν σταλεί ακόμα από την Κυβέρνηση.
Η κ. Χαραλαμπίδου συνέχισε λέγοντας ότι «η κ. Παπακυριακού έχει παραδεχθεί επίσης περιπτώσεις όπου καταχρηστικά και ανεπίτρεπτα δόθηκαν αυτά τα χρυσά διαβατήρια με αποτέλεσμα επίσης να εκτεθεί η χώρα μας διεθνώς».
«Πρέπει να πω ότι τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για διαπλοκή, για διαφθορά με εμπλοκή του Προεδρικού, του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μας τιμούν ως χώρα}, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης ζητημάτων για τα οποία η Ευρώπη εστιάζει πλέον πάνω στην Κύπρο».
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε σε δικές του δηλώσεις για το θέμα πως «νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να πανηγυρίζει για μια έκθεση η οποία κτυπά καμπανάκι για τους κινδύνους που υπάρχουν για την κυπριακή οικονομία και για τον τραπεζικό τομέα από την ανεξέλεγκτη παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων με την απόκτηση περιουσίας στην Κύπρο».
«Είναι πολύ έντονα καταγραμμένη στην έκθεση αυτή η προειδοποίηση», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ένα θέμα για το οποίο δεχόμαστε συνεχή κτυπήματα από το διεθνή Τύπο και από την ΕΕ και από τη διεθνή τράπεζα», είπε. Γιατί ακριβώς, πρόσθεσε, «η Κύπρος όχι μόνο τους τελευταίους μήνες δεν πήρε κανένα μέτρο προς την κατεύθυνση του ελέγχου αυτού του σχεδίου επενδύσεων, αλλά δυστυχώς, με πρόφαση την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση με τον κορωνοϊό, δυστυχώς επανήλθε στις προηγούμενες απαράδεκτες συμπεριφορές». Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη «ουσιαστικά έχει στηθεί στην Κύπρο μια επιχείρηση παροχής ευρωπαϊκών διαβατηρίων χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος».
Και αυτό, ανέφερε, «το λέει και η έκθεση της Moneyval στην οποία κάποιοι θέλουν να διαβάζουν μόνο θετικά στοιχεία».
Θετικά στοιχεία, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «ήταν φυσικό να υπάρξουν μετά από τρία χρόνια που μπήκαμε στο γύψο του μνημονίου, το οποίο περιλάμβανε υποχρεωτικές ρήτρες σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς μετά από τόση δουλειά που έγινε και μετά από οκτώ χρόνια περίπου να υπάρχει σχετική πρόοδος, την οποία βεβαίως και χαιρετίζουμε». Αλλά, είπε, «ακόμα υπάρχει πάρα πολύς δρόμος», κάτι που, όπως ανέφερε, υπέδειξαν όλοι οι αρμόδιοι ενώπιον της Επιτροπής.