ΕΕ: Η Κύπρος με τους καλύτερους όρους αναστολής δόσεων

Στο κλαμπ των προνομιούχων δανειοληπτών της Ευρώπης βρίσκονται οι Κύπριοι, καθώς δικαιούνται αναστολή δόσεων κεφαλαίου και τόκων μέχρι εννέα μήνες και μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Φ» δείχνουν ότι στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα η αναστολή δόσεων αφορά όλα τις κατηγορίες δανείων και δανειοληπτών, ενώ αντίθετα υπάρχουν ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα που διευκολύνουν τους πελάτες τους, μόνο με την πληρωμή των τόκων και εξαιρείται το κεφάλαιο. Σε ορισμένα κράτη μάλιστα, δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση αλλά εναπόκειται στην καλή θέληση των τραπεζών.

Με τις παρενέργειες του κορωνοϊού να έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία, σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα προχώρησαν σε διευκολύνσεις.

Συγκεκριμένα στην Αυστρία η αναστολή δόσεων είναι για 3 μήνες, ο δανειζόμενος πληρώνει τον τόκο και όχι το κεφάλαιο και υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Οι δανειζόμενοι στο Βέλγιο δικαιούνται αναστολή των πληρωμών των δόσεων για έξι μήνες και πληρώνουν τόκο και όχι το κεφάλαιο. Στην Τσεχία η αναστολή δόσεων είναι μεταξύ 3 ή 6 μηνών ανάλογα με την επιλογή του δανειολήπτη και η υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 31 Οκτωβρίου 2020. Έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση και ο πελάτης πληρώνει μόνο τον τόκο. Στο τραπεζικό σύστημα της Εσθονίας, η αναστολή δόσεων είναι από 6 έως 12 μήνες, δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση και ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει μόνο τους τόκους.

Στη Φιλανδία οι δανειζόμενοι έχουν το δικαίωμα αναστολής δόσεων από 3 ως 12 μήνες, δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση και πληρώνουν μόνο τον τόκο. Στη Γαλλία υπάρχει αναστολή δόσεων για έξι μήνες. Στη Γερμανία το πάγωμα δόσεων είναι για 3 μήνες και υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Στην Ελλάδα η αναστολή δόσεων έχει διάρκεια τριών μηνών και θα αφορά όσους έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας ή στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχείρησης.

Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου θα ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα – δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους Κωδικούς Αριθμού Δραστηριότητας που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Στην Ουγγαρία το πάγωμα δόσεων κεφαλαίου και τόκου είναι μέχρι τέλος του χρόνου και υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Στην Ιρλανδία η αναστολή δόσεων είναι από 3 έως 6 μήνες και δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση.

Στην Ιταλία η αναστολή δόσεων είναι από 6 έως 18 μήνες ανάλογα με τον τύπο του δανείου και υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Στο τραπεζικό σύστημα της Λετονίας η αναστολή δόσεων είναι από 6 έως 12 μήνες ανάλογα με τον τύπο του δανείου και δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Στη Λιθουανία το πάγωμα δόσεων είναι από 6 έως 12 μήνες, πληρώνεται μόνο ο τόκος και δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση. Στην Πορτογαλία το μορατόριουμ δόσεων είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Στην Ισπανία το πάγωμα των δόσεων είναι από 3 έως 6 μήνες και σ’ ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν τους 12 μήνες.