Σε δύο φάσεις ανοίγουν τα αεροδρόμια – Τι ισχύει με τα ξενοδοχεία

Σε δύο φάσεις θα ανοίξουν τα κυπριακά αεροδρόμια, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν και τα ξενοδοχεία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, η Α’ Φάση θα είναι μεταξύ της 9ης και 19ης Ιουνίου, ενώ η Β’ Φάση η 20η Ιουνίου.
Επίσης, μετά από αξιολόγηση που έγινε από τους επιστήμονες οι χώρες χωρίστηκαν στις πιο κάτω κατηγορίες:
Πρώτη κατηγορία: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία.
H Δεύτερη Κατηγορία συμπεριλαμβάνει: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.
Τι θα ισχύει σε κάθε φάση:
Στην Α Φάση, για όσους προέρχονται από τις χώρες και των δύο κατηγοριών, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος  έλεγχος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

Κατά τη Β Φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος  έλεγχος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες ανά πάσα στιγμή, θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο με επιβάτες, οι οποίοι είναι Κύπριοι υπήκοοι, νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο και σε άτομα, στα οποία θα παραχωρείται ειδική άδεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση. Εναλλακτικά ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση οι επιβάτες θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχτεί για 1 μέρα ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

Όλοι οι επιβάτες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα μεταβαίνουν σπίτι τους για 14 μέρες σε αυτοπεριορισμό.

Το κόστος του εργαστηριακού ελέγχου, καθώς και το κόστος της καραντίνας/αυτοπεριορισμού και μεταφορικών εκεί όπου υπάρχει θα το καταβάλλει ο επιβάτης.

Σε χώρες όπου τεκμηριωμένα οι Αρχές αδυνατούν να παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων για εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων  που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς Κύπρο θα παρέχεται η υπηρεσία στην Κύπρο κατά την άφιξη.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων των χωρών, προκειμένου να επικαιροποιείται η ταξινόμηση χωρών στις σχετικές κατηγορίες. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και επιπρόσθετες χώρες.

Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020, στις 6π.μ. καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα και όλοι όσοι σήμερα φιλοξενούνται στους χώρους καραντίνας θα μεταβούν σπίτι τους για αυτοπεριορισμό για τις υπόλοιπες μέρες που υπολείπονται, ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία προήλθαν.

Για όσους επαναπατρίζονται από τις 25 Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουνίου θα πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος κατά την άφιξη τους στην Κύπρο και θα παραμένουν σε χώρο που θα υποδειχθεί για μια μέρα ή μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο σπίτι τους για αυτοπεριορισμό 7 ημέρων για όσους προέρχονται από χώρες των κατηγοριών Α και Β, και 14 ημερών για όσους προέρχονται από όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης αποφάσισε ότι τα ξενοδοχεία επαναλειτουργούν από 1 Ιουνίου, βάσει των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα καθορίσει το Υπουργείο Υγείας».