The Banker: Εντυπωσιακό rebound κυπριακών τραπεζών

Λόγο για εντυπωσιακό rebound των κυπριακών τραπεζών κάνει το περιοδικό The Banker τονίζοντας τη σημαντική μείωση που επιτεύχθηκε στα περιουσιακά στοιχεία επί του ΑΕΠ της χώρας.

«Είναι σπάνιο για τους τραπεζίτες μιας χώρας να μιλάνε περήφανα για το πώς έχουν μειώσει το δείκτη περιουσιακών στοιχείων προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του κλάδου και μείωσαν την αξία των καταθέσεων κατά 30%, αλλά στην Κύπρο κάνουν ακριβώς αυτό», αναφέρεται.

Επτά χρόνια μετά από μια τραπεζική κρίση που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου διάσωση με ίδια μέσα, τον πρώτο έλεγχο κεφαλαίων της ευρωζώνης και ένα πακέτο διάσωσης €10 δισ. από διεθνείς εταίρους, τονίζεται, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας έχει καταγράψει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

Πιο λιτές και καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, οι κυπριακές τράπεζες εξαρτώνται λιγότερο από τους ξένους καταθέτες και εκτίθενται λιγότερο από την πλευρά του ενεργητικού. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις με σημαντική επιβάρυνση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού θα έχει τον αντίκτυπό της και σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος των επενδύσεων στην τεχνολογία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν περαιτέρω γύρο ενοποίησης.

Από την έκρηξη στη μείωση

Σο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι φιλελευθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου που είχε προηγουμένως ρυθμιστεί στη δεκαετία του 2000, μαζί με τις ενισχύσεις που έδωσε η ένταξη στην ΕΕ το 2004 και η ένταξη στην ευρωζώνη το 2007, οδήγησαν στην ταχεία επέκταση του τραπεζικού κλάδου. Οι τράπεζες απορροφούσαν καταθέσεις από αλλοδαπούς πολίτες, ιδιαίτερα από τη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), που προσελκύονταν από ψηλά επιτόκια, χαμηλούς φόρους και ελαφρές ρυθμίσεις.

Μέχρι το 2010, τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία ήταν περισσότερο από οκτώ φορές το ΑΕΠ και το επόμενο έτος το 55% όλων των καταθέσεων προέρχονταν από μη κατοίκους, σύμφωνα με το σύνδεσμο τραπεζών της χώρας.

Οι κυπριακές τράπεζες με τη σειρά τους επενδύουν σε μεγάλο βαθμό τόσο σε κρατικά όσο και σε εταιρικά ελληνικά ομόλογα, σε μια εποχή που πολλοί άλλοι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι τράπεζες του νησιού ήταν επίσης υπερβολικά εκτεθειμένες στον αναπτυσσόμενο τομέα των τοπικών ακινήτων, ο οποίος είδε τις τιμές να μειώνονται σημαντικά μετά την παγκόσμια ύφεση.

Το 2011, η Αθήνα συμφώνησε σε συμφωνία με διεθνείς πιστωτές με τους κατόχους κρατικών ομολόγων να υπόκεινται κούρεμα 50%. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή, είχαν συνδυασμένες απώλειες €3,5 δισ. μόνο στο ελληνικό κούρεμα – ισοδύναμο με το 10% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Για μια περίοδο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου χρησιμοποίησε βοήθεια έκτακτης ανάγκης ρευστότητας εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά με την εξωτερική χρηματοδότηση της Κύπρου να επιδεινώνεται γρήγορα, αυτό δεν ήταν βιώσιμο.

Σωτήρες και επιτυχίες

Σημειώνεται ότι το 2013 η κατάσταση ξεκίνησε με τεταμένες συναντήσεις υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στις οποίες ο πρόεδρος της Κύπρου απείλησε να αποσυρθεί από το ευρώ.

Το συμπέρασμα, μετά από αρκετούς μήνες, ήταν ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης ύψους €10 δισ. από την τρόικα, η οποία επέβαλε αυστηρούς όρους. Οι καταθέτες στην Τρ. Κύπρου και Λαϊκή με καταθέσεις άνω των €100 χιλ., υπόκεινται σε κούρεμα σε μια άνευ προηγουμένου «διάσωση» για να σώσουν το σύστημα.

Η κυβέρνηση επέβαλε ελέγχους κεφαλαίου για να αποτρέψει εκροές καταθέσεων, οι οποίοι αφαιρέθηκαν το 2015. Η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε και ενσωματώθηκε στην Τρ. Κύπρου.

Η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα λιτότητας υπό την αιγίδα της συμφωνίας.

Με τα περισσότερα μέτρα, το πρόγραμμα αποδείχθηκε επιτυχημένο. Η Κύπρος αποχώρησε από τη συμφωνία της τρόικας τον Μάρτιο του 2016 όπως είχε προγραμματιστεί, έχοντας χρησιμοποιήσει μόνο τα €7,5 δισ. του αρχικού δανείου.

Ένας από τους στόχους των μέτρων του 2013 ήταν να μειωθεί σημαντικά ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος ήταν επιτυχής. Το 2010 τα τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία αντιστοιχούσαν στο 811% του ΑΕΠ και μέχρι το 2018 αυτό είχε μειωθεί σε 286% – κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν από €69 δισ. το 2011 σε €49 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2019 και το ποσοστό των μη κατοίκων μειώθηκε από 45% σε 31%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του συστήματος μειώθηκε από 107% σε 70% μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2019.

«Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση: Ψηλότερα κεφάλαια, χαμηλότερα NPL και ενοποίηση του τομέα», λέει ο Alex Boulougouris, συν-επικεφαλής έρευνας στην επενδυτική τράπεζα Wood & Company.

Επιστροφή στη ρευστότητα

Λίγα χρόνια μετά την κρίση, οι τράπεζες ξεχειλίζουν από ρευστότητα.

Η Fiona Mullen, διευθύντρια της εταιρείας Sapienta Economics αναφέρει ότι «η πιο εντυπωσιακή ανάκαμψη ήταν η ρευστότητα. Η Τρ. Κύπρου κληρονόμησε περισσότερα από €9 δισ. σε βοήθεια ρευστότητας έκτακτης ανάγκης από τη Λαϊκή, πάνω από τα €2 δισ. που είχε. Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αυτό, και όμως τα έχει εξοφλήσει και τώρα ξεχειλίζει από καταθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι έχει επίσης ανακτήσει την εμπιστοσύνη».

Η Τρ. Κύπρου παραμένει η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και έχει αποδώσει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, ανέφερε νέο δανεισμό €1,6 δισ., διατηρώντας παράλληλα το δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 66% και δημοσίευσε κέρδη μετά από φόρους €116 εκ. μετά από ζημιές €104 εκ. το 2018. Μετά την πώληση €2,7 δισ. ΜΕΔ τον Ιούνιο του 2019, η τράπεζα μείωσε το δείκτη NPL κατά 73% από το 2014 και αύξησε την κάλυψή στο 51%.

Η Ελληνική Τράπεζα, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε εγκεκριμένο δανεισμό ύψους €537 εκ. τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 και δημοσίευσε κέρδη μετά τη φορολογία €89,4 εκ. για την περίοδο. Η HB εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας το 2018, ενισχύοντας το μερίδιό της στις καταθέσεις συστήματος από 12% σε 30,9% και τα δάνεια από 8,6% σε 19,5%.

Οι Κύπριοι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι έχουν αποδεχθεί την ανάγκη μείωσης του μεγέθους, παρά το κόστος, και ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη είναι μια τιμή που αξίζει να πληρώσουν για μια πιο βιώσιμη αγορά. Τονίζουν επίσης μια αλλαγή στην κουλτούρα στον τομέα, προς πολύ αυστηρότερη συμμόρφωση.

Αυστηρότεροι κανονισμοί

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι κανονισμοί έχουν γίνει πιο αυστηροί σχετικά με τον προσδιορισμό των τελικών πραγματικών δικαιούχων και των εταιρειών κελύφους ενώ το συστηματικό de-risking οδήγησε σε μείωση της έκθεσης σε δικαιοδοσίες.

Οι τράπεζες έχουν επίσης σταματήσει να δέχονται πελάτες από τομείς «υψηλού κινδύνου», όπως έμποροι κρυπτονομισμάτων, διαδικτυακά καζίνο και εταιρείες ψυχαγωγίας ενηλίκων.

Ενώ οι εγχώριοι πελάτες παραπονούνται ότι οι αυστηροί κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) αυξάνουν το κόστος και επιβραδύνουν τις διαδικασίες, έκθεση της Moneyval τον Φεβρουάριο του 2020 έδειξε ότι υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να διανύσουμε.

Η πρόσφατη εστίαση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου ήταν η εφαρμογή της πέμπτης οδηγίας για το ξέπλυμα χρήματος της ΕΕ και η αποκατάσταση της τραπεζικής φήμης της Κύπρου διεθνώς. Τώρα έχει μια άλλη επείγουσα πρόκληση: Να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19.

Η κυβέρνηση προωθεί ορισμένα από τα μέτρα οικονομικής στήριξης μέσω του τραπεζικού συστήματος, με €1,75 δισ. για να εγγυηθεί νέα δάνεια χαμηλού επιτοκίου σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, και €250 εκ. για την επιδότηση μέρους των τόκων που καταβάλλουν οι κάτοχοι δανείων. Με τις εγγυήσεις, η κυβέρνηση θα καλύψει μέχρι και το 70% των ζημιών που προκύπτουν από τα δάνεια, με το πιστωτικό ίδρυμα να καλύπτει το υπόλοιπο 30%, είτε η πίστωση είναι εξασφαλισμένη είτε μη εξασφαλισμένη.

Λίγοι παρατηρητές αμφιβάλλουν ότι ο τομέας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν την παραμονή της κρίσης του 2013.

Με καταθέσεις €48,4 δισ. και ακαθάριστα δάνεια €33,6 δισ. τον Ιανουάριο του 2020, παρέχεται πλεονάζουσα ρευστότητα ισοδύναμη με το 66% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Sapienta Economics. Η BoC έχει €3,4 δισ. και η Ελληνική Τράπεζα €7,4 δισ. από αυτή τη ρευστότητα.

«Οι ενέργειες των αρχών της ευρωζώνης για να χαλαρώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις θα τους βοηθήσουν επίσης να αντιμετωπίσουν μια βραχυπρόθεσμη καταιγίδα», λέει η κ. Mullen.

Αυτοί οι παράγοντες θα βοηθήσουν τις κύριες τράπεζες να διαχειριστούν τον αντίκτυπο της απόφασης της κυβέρνησης της 29ης Μαρτίου να αναστείλει τις πληρωμές κεφαλαίου και τόκων σε πολλά δάνεια.

Η Sapienta εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει δάνεια συνολικού ύψους €25 δισ. (η κυβέρνηση προτείνει €16 δισ.), με τις τράπεζες να ξεπερνούν τα €881 εκ. σε τόκους, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 77% των τραπεζικών εσόδων.

Πρόκληση τα ΜΕΔ

Μια πιο μακροπρόθεσμη ανησυχία είναι ότι η κρίση θα αυξήσει τα ΜΕΔ σε μια στιγμή που το πρόγραμμα διάθεσης της Κύπρου σημείωσε πρόοδο μετά από χρόνια πολιτικών αναμονών.

Ο δείκτης NPL διαμορφώθηκε στο 28,6% τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, μειώθηκε σημαντικά από την κορυφή του 2014, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

«Δύο άγνωστα είναι εάν αυτή η τελευταία κρίση έχει αλλάξει το πρόσωπο του τουρισμού για πάντα που θα επηρεάσει τα ΜΕΔ και αν οι αναστολές δανείων θα ωθήσουν τους δανειολήπτες γενικότερα να επιστρέψουν σε μια κουλτούρα μη πληρωμών που χρειάστηκε πολύς χρόνος για να χαλαρώσουν», λέει η κ. Mullen. «Η διάθεση των ΜΕΔ θα είναι πιο δύσκολη βραχυπρόθεσμα, και ίσως μεσοπρόθεσμα, οπότε οι τράπεζες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η μόνη διέξοδος είναι να αποκτηθούν από μεγαλύτερες ξένες τράπεζες που έχουν τους ισολογισμούς για να τις αντέξουν».