Επί τάπητος το κυπριακό επιχειρείν

Περισσότεροι από 800 επιχειρηματίες, CEOs, και ανώτερα διευθυντικά στελέχη κυπριακών εταιρειών, δήλωσαν συμμετοχή στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η AstroBank το απόγευμα της 14ης Μαΐου 2020. Στη συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstroBank, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Photos Photiades, Παύλος Φωτιάδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petrolina, Ντίνος Λευκαρίτης και ο ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie, Ανδρέας Πίττας.

Στη διαδικτυακή συζήτηση οι τέσσερις επιχειρηματικοί ηγέτες, των οποίων οι οργανισμοί δεν έπαψαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια του lockdown, μοιράστηκαν, σε φιλικό επίπεδο, τις εμπειρίες, από την δοκιμασία των τελευταίων δύο μηνών, ενώ συζήτησαν επίσης και τους σχεδιασμούς και προβλέψεις που υιοθετούν και στη μετά Covid-19 εποχή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε η πιθανότητα του να υπάρξει αυξημένο πρόβλημα ανεργίας στο άμεσο μέλλον, κυρίως από μικρομεσαίες εταιρείες, αλλά και άλλες, ήδη προβληματικές, που αναπόφευκτα θα αναγκαστούν να αναστείλουν τις εργασίες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και το πώς πολλές εταιρείες επιτάχυναν τις διαδικασίες της αυτοματοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των λειτουργειών τους, ενώ επιπρόσθετα υιοθέτησαν την εργασία από το σπίτι, τις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ά.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για διασφάλιση της ρευστότητας στις εταιρείες, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία ομάδων διαχείρισης κρίσης προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των εργασιών. Ο κ. Λευκαρίτης σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες η Petrolina ανταποκρίθηκε αρκετά καλά, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνολογία και το πως η χρήση της διευκόλυνε την καθημερινότητα όλων. Εξάλλου, ο κ. Πίττας υπογράμμισε το πολύ ψηλό επίπεδο των συνθηκών παραγωγής φαρμάκων που ήδη υφίσταται και τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το κλείσιμο των αεροδρομίων μια κυρίως εξαγωγική εταιρεία. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως, σε ερώτηση που έγινε ζωντανά σε όσους παρακολούθησαν την συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές ή και τις προκλήσεις που υπάρχουν για τους επόμενους 12 με 36 μήνες και το πόσο αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι είναι, ποσοστό 51% εμφανίζεται ως συγκρατημένα αισιόδοξο, ενώ επιπρόσθετα ποσοστό 12% ως αισιόδοξο.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής που οι τρείς επιχειρηματικοί ηγέτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της AstroBank για την πραγματοποίηση της διαδικτυακής συζήτησης. «Η συζήτηση πρόσφερε την ευκαιρία για ανταλλαγή χρήσιμων ιδεών, εμπειριών από την κρίση, καθώς και μία πρώτη εκτίμηση για το μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι το περιβάλλον, η κοινωνία και ο τρόπος ζωής μας έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση», σημείωσε.