Σχέδιο της Κομισιόν για άνοιγμα των αεροδρομίων

Πρωτοβουλία του κολλεγίου των Επιτρόπων για τον τουρισμό και τις μεταφορές την Τετάρτη προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο ιστότοπος euractiv, είχε δημοσιεύσει σχέδιο τριών φάσεων για το άνοιγμα συνόρων, το οποίο αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αφορά στο άνοιγμα των συνόρων, μεταξύ των χωρών μελών που έχουν «αντίστοιχα επιδημιολογικά προφίλ», ενώ, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, η Ελλάδα έχει ήδη προτείνει σχέδιο για την επανεκκίνηση των μεταφορών, με το βλέμμα στον τουρισμό.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Κομισιόν θα υποστηρίξει την ιδέα της δημιουργίας «τουριστικών διαδρόμων», με την σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε χώρες μέλη που θα ανοίγουν αμοιβαία για τους τουρίστες τους τα σύνορά τους.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται ορισμένες από τις περισσότερο πληγείσες από την επιδημία χώρες, αλλά και χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία, που περιόρισαν τις συνέπειές της.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να συνάψουν διμερείς συμφωνίες, αλλά τονίζεται ότι αυτό θα αποτελέσει επιλεκτική μεταχείριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ