Ναι μεν, αλλά… από τράπεζες για εγγυήσεις

Το μεγάλο στοίχημα για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι η άμεση διοχέτευση της αναγκαίας ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.

Βασικό εργαλείο είναι η έγκριση των κρατικών εγγυήσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε κεφάλαια κίνησης μέσω του τραπεζικού συστήματος και να μειωθεί το τραπεζικό ρίσκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα, αλλά δεν κρύβουν και τις επιφυλάξεις τους για την παροχή δανεισμού με κρατική εγγύηση βλέποντας σε βάθος χρόνου διαδικασίες που θα έχουν γραφειοκρατικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά το κράτος θα εγγυάται τα δάνεια των επιχειρήσεων που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυβερνητική εγγύηση θα είναι για το 85% του ποσού και για την ανάκτηση του 15% θα πρέπει να κινήσει διαδικασία η τράπεζα με τον πελάτη. Υπάρχουν και τα δάνεια που η κυβερνητική εγγύηση θα είναι για το 75% και θα πρέπει να γίνουν οι διαδικασίες για το 25% στην περίπτωση που το δάνειο κοκκινίσει. Πάντως, τραπεζική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι η διαδικασία αναμένεται να γίνει γραφειοκρατική στην περίπτωση που τράπεζα και υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνήσουν στο καταβαλλόμενο ποσό και αρχίσουν άλλες διαδικασίες. Στην περίπτωση διαφωνίας ως προς τον υπολογισμό των ζημιών υπάρχει η δυνατότητα της από κοινού προσφυγής των μερών σε εξειδικευμένο οίκο (Verification Agent) για επίλυση της διαφοράς.
Για κάποια τραπεζικά στελέχη, το σημαντικότερο ερώτημα είναι τι γίνεται όταν τα δάνεια με κρατική εγγύηση σταματήσουν να αποπληρώνονται. Τότε θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια που συνεπάγεται κάποια δέσμευση κεφαλαίων. Τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει δύο φορές τον χρόνο να υποβάλλουν στο υπουργείο Οικονομικών, Ιούνιο και Δεκέμβριο, ηλεκτρονικό αρχείο με ανάλυση των δανείων που δόθηκαν και τέλος του χρόνου θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση με τις απαιτήσεις που έχουν από το κράτος.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του σχετικού διατάγματος, η κατανομή των κυβερνητικών εγγυήσεων για την έκδοση νέων δανείων γίνεται σε 3 δόσεις. Το 50% καταβάλλεται με την δέσμευση του πιστωτικού ιδρύματος ότι ικανοποιητικό ποσό νέων δανείων θα διοχετευθεί για την καταβολή μισθών, λειτουργικών εξόδων και οφειλόμενων ποσών προς πιστωτές των επιχειρήσεων. Το 20% με τη δέσμευση του πιστωτικού ιδρύματος ότι θα προβεί σε σημαντικό ποσό αναδιαρθρώσεων σε υφιστάμενα δάνεια με έμφαση τον τομέα των νοικοκυριών. Το 30% νοουμένου ότι το πιστωτικό ίδρυμα θα ικανοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για το πού θα διοχετευθεί το νέο ποσό δανείων.