Invest Cyprus: Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας

Ο Invest Cyprus θεωρεί ότι και σε αυτήν την κρίση η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας.

Τη στήριξη της κυβέρνησης για να ηγηθεί κατά τρόπο αποτελεσματικό της προσπάθειας θετικής προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας, ζητά ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus).

Ο Οργανισμός προώθησε προ ημερών πολυσέλιδο υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με εισηγήσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Κύπρος το επόμενο χρονικό διάστημα, για να πετύχει το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας.

Το προτεινόμενο πλάνο εντατικοποίησης της προώθησης της Κύπρου έχει διάρκεια 18 μηνών και στοχεύει ουσιαστικά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στην παροχή πρόσθετων κινήτρων για εγκατάσταση έδρας πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα και άλλων κινήτρων που θα συμβάλουν στην τόνωση συγκεκριμένων τομέων, όπως αυτός των ακινήτων, καθώς και τη διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας για τόνωση και του τουρισμού και του τομέα των επενδύσεων. Παράλληλα, ο Οργανισμός θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, την προώθηση νομοσχεδίων που εκκρεμούν και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις ξένες επενδύσεις.

Εκτενέστερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Invest Cyprus πρότεινε μεταξύ άλλων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
•    Εντατικοποίηση της προώθησης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου στο εξωτερικό.
•    Παροχή πρόσθετων κινήτρων σε ξένες εταιρείες για να ιδρύσουν έδρα στην Κύπρο, καθώς και πρόσθετα φορολογικά κίνητρα.
•    Συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα στον τομέα των ακινήτων.
•    Λήψη μέτρων για ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας για στήριξη τόσο του τουρισμού, όσο και του τομέα των επενδύσεων.
•    Αξιοποίηση και προώθηση συγκεκριμένων αλλαγών στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
•    Προώθηση Εισηγήσεων σε Ρυθμιστικές Αρχές για ταχεία εξέταση νέων αιτημάτων.
•    Παροχή νέων κινήτρων στον τομέα των επενδυτικών ταμείων και διαχείρισης κεφαλαίων.
•    Άμεση προώθηση εκκρεμούντων νομοσχεδίων.

Ερωτηθείς από τον «Φ» για το πώς αναδιαμορφώνονται τα πλάνα του Οργανισμού λόγω της πανδημίας, ο γενικός διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας, εξήγησε ότι στη διάρκεια του lockdown, ο Οργανισμός επικέντρωσε τη δράση του στην παροχή στήριξης ή κάθε είδους άλλη βοήθεια σε υφιστάμενους επενδυτές. Αυτό το νόημα είχε, τόνισε και το online briefing που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και αριθμού ξένων επενδυτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας. «Το γεγονός ότι οι επενδυτές εκφράστηκαν θετικά για τη διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης, είναι ένα στοιχείο που αξιολογούμε ιδιαίτερα θετικά και γι’ αυτό άλλωστε αναλώσαμε δυνάμεις στην παροχή στήριξης σε υφιστάμενους επενδυτές όλο αυτό το διάστημα. Είναι προφανές ότι ο βαθμός ικανοποίησης των ξένων επενδυτών δυνατόν να επηρεάσει μελλοντικές αποφάσεις τους για νέες επενδύσεις ή σε σχέση με την παρουσία τους στη χώρα μας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπανέλλα, έχουμε πετύχει σε πρώτη φάση το στοίχημα του περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας και πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επιτυχή επανεκκίνηση της οικονομίας και στο μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης. «Η επανεκκίνηση της οικονομίας θα στηριχθεί στις εγχώριες δυνάμεις. Όμως η ανάκαμψη περνά και αυτήν τη φορά μέσα από την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας. Ως οργανισμός πιστεύουμε ότι έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε με την κατάλληλη στήριξη από πλευράς κυβέρνησης. Παράλληλα είναι σημαντικό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας», υπογράμμισε.