«Στόχος η πλήρης οικονομική ανάκαμψη το 2021»

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά το 2021 δήλωσε στην τηλεοπτική διάσκεψη του ο Υπουργός των Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Συγκεκριμένα σε τηλεοπτική διάσκεψη τύπου που συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας , η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Υπουργός Οικονομιών δήλωσε πως η σταδιακή άρση βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική.

Όλα εξαρτώνται, σύμφωνα με τον Υπουργό, με το αν θα υπάρξει τήρηση των κανόνων, ενώ έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και οι οδηγίες και οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παραδείγματα από κράτη που έχουν ήδη επιχειρήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας τους.

Επίσης λήφθηκε υπόψη η συνεισφορά των τομέων που επανεκκινούν, στο ΑΕΠ της Κύπρου στην συνολική απασχόληση, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού αλλά και η δυνατότητα τηλεργασίας.

Συγκεκριμένα όσο αφορά τον τομέα του λιανικού εμπορίου ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι απασχολεί το 9,4% του εργατικού δυναμικού και η συνεισφορά του φτάνει το ύψος του 12% στα κρατικά έσοδα. Επίσης ο τομέας των κατασκευών διατηρεί το 7,5% της συνολικής απασχόλησης και συνεισφέρει το 16% στα κρατικά έσοδα.

Όσο αφορά τον στόχο της Κυβέρνησης είναι η ανάκαμψη της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και η κορύφωση της το 2021 και θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά εάν δεν επιτύχουμε στην δεύτερη φάση διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας, προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών.

Στόχος είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά και όχι βήματα πίσω, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών σε σχέση με την επανεκκίνηση της οικονομίας εκφράζοντας παράλληλα την έκκληση τους προς στις επιχειρήσουν για εφαρμογή των μέτρων που έχουν εκδοθεί.

Σημείωσε ο κ. Πετρίδης ότι ένα από τα εφόδια μας στην μάχη κατά της πανδημίας είναι η μερική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου στην Κύπρου με την εισαγωγή και ανάπτυξη νέων οικονομικών τομέων όπως είναι αυτοί της ναυτιλίας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσής.

Όσο αφορά το νομοσχέδιο για της κρατικές εγγυήσεις σε δανειοδότηση θα επανακατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και ότι αυτό θα εξασφάλιση την βουλευτική πλειοψηφία σημείωσε ο Υπουργός. Τέλος τόνισε, ότι πρέπει να είναι συνετός ο σχεδιασμός όσο αφορά την οικονομία γενικά και ότι δεν πρέπει να δώσουμε όλα τα πολεμοφόδια και να μείνουμε από καύσιμα και ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε μνημονιακούς όρους.