ΟΕΒ: Οι επιπτώσεις της κρίσης στις επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), κ. Γιώργος Πέτρου συμμετείχε με ομιλία του στο «Online Summit COVID-19 – Οι Επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία και τις Επιχειρήσεις», που διοργανώθηκε από την IMH στις 29 Απριλίου 2020.

Ο κ. Πέτρου αναφέρθηκε σε συντομία στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΟΕΒ μετά το ξέσπασμα στη πανδημίας για άμεση ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις επιλογές που παρέχονται προς αντιμετώπιση της κρίσης, καταγραφή προβλημάτων, υποβολή εισηγήσεων στις αρμόδιες αρχές και στον σχεδιασμό της επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο οδικό χάρτη.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι ζητούμενο από πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου ήταν και παραμένει πρωτίστως, πέραν από τη διασφάλιση της υγείας,  η διάσωση των επιχειρήσεων, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και η δυναμική της οικονομίας για γρήγορη ανάκαμψη.

Προς την κατεύθυνση αυτή εστιάζονται και οι εισηγήσεις της ΟΕΒ, οι οποίες αφορούν δύο πεδία δράσης. Το πρώτο πεδίο καταπιάνεται με την σταδιακή άρση των περιορισμών ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις να επανεκκινήσουν την οικονομία. Το δεύτερο πεδίο δράσης, αφορά την εφαρμογή αποφάσεων και πολιτικών που θα συμβάλουν τόσο στη στήριξη όσο και στην ανάπτυξη του τρίπτυχου ‘επιχειρηματικότητα, απασχόληση και οικονομία’ που για την ΟΕΒ είναι αλληλένδετα.

Ο κ. Πέτρου παρουσίασε επίσης επιγραμματικά ορισμένες από τις εισηγήσεις της ΟΕΒ που κάποιες έχουν οριζόντια εφαρμογή ενώ άλλες στοχεύουν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Τελειώνοντας την ομιλία του, διαβεβαίωσε πως οι Κυπριακές επιχειρήσεις με την στήριξη της ΟΕΒ μπορούν να προσβλέπουν σε μια καλύτερη επόμενη μέρα.

Αυτούσια: Η Ομιλία του κ. Πέτρου.

Το ζητούμενο από πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου ήταν και παραμένει πρωτίστως η διάσωση των επιχειρήσεων, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, καθώς και η δυναμική της οικονομίας για γρήγορη ανάκαμψη. Προς την κατεύθυνση αυτή εστιάζονται και οι εισηγήσεις της ΟΕΒ, οι οποίες αφορούν δύο πεδία δράσης.

Το πρώτο αφορά την σταδιακή άρση των περιορισμών ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις να επανεκκινήσουν την οικονομία. Όλες αυτές οι εισηγήσεις της ΟΕΒ υποβλήθηκαν ήδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή σε ένα πολυσέλιδο αναλυτικό υπόμνημα μας.

Το δεύτερο πεδίο δράσης που η ΟΕΒ συγκεντρώνει τις δυνάμεις της, αφορά την εφαρμογή αποφάσεων και πολιτικών που θα συμβάλουν τόσο στη στήριξη όσο και στην ανάπτυξη του τρίπτυχου ‘επιχειρηματικότητα, απασχόληση και οικονομία’ που για την ΟΕΒ είναι αλληλένδετα.

Εισηγήσεις με οριζόντια εφαρμογή είναι οι ακόλουθες:

Κυβερνητικές Εγγυήσεις προς Πιστωτικά Ιδρύματα για την Παραχώρηση Δανείων και άλλων διευκολύνσεων σε Επιχειρήσεις

Στηρίζουμε την άμεση ψήφιση σχετικού νόμου ο οποίος θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Άμεση και επείγουσα ανάγκη είναι επίσης η προσωρινή επέκταση ορίων τρεχούμενων και η κάλυψη επιταγών που κατέστησαν ξαφνικά ακάλυπτες, λόγω της προσωρινής πρόσφατης αλλαγής στο καθεστώς, από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Πληρωμή Φόρων και Εισφορών σε δόσεις

Η καταβολή φόρων και εισφορών θα μπορούσε να γίνει σε δόσεις μέχρι και 18 μήνες, όπως για παράδειγμα: Φόρος Εισοδήματος, Εισφορά για την Άμυνα, κλπ.

Εξασφάλιση Δανείων από την Ευρώπη

Μετά από την πολύ πρόσφατη από το κράτος άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή αγορά και τον αναμενόμενο επιπρόσθετο δανεισμό από την κυπριακή αγορά, θα μπορούσε να διερευνηθεί και η πιθανότητα άντλησης επιπρόσθετων κεφαλαίων από ευρωπαϊκές πηγές και προγράμματα.

Κρατικά Έργα

Όλα τα κρατικά έργα συμπεριλαμβανομένων αγορών προϊόντων/υπηρεσιών τα οποία έχουν προϋπολογισθεί, να προχωρήσουν τάχιστα με την υλοποίηση τους.

Απλοποίηση της λειτουργίας του κράτους

Αυτό, θα οδηγήσει στη γρήγορη αδειοδότηση έργων/επενδύσεων που σήμερα καθυστερούν για 2 ή/και περισσότερα χρόνια. Οι εκκρεμούσες αδειοδοτήσεις θα πρέπει να εγκριθούν άμεσα.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Το Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, θα πρέπει να θέσει ψηλά στις προτεραιότητες του την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία και οι συναλλαγές. Προτείνουμε επίσης τη προκήρυξη Σχεδίου Χορηγιών προς τις επιχειρήσεις με στόχο την ενθάρρυνση τους στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ειδικά Κίνητρα  / Φοροαπαλλαγές

•      Παροχή έκπτωσης στα άτομα/επιχειρήσεις που θα προβαίνουν στη έγκαιρη πληρωμή των οφειλών/φορολογικών τους υποχρεώσεων.
•      Παραχώρηση περιόδου μη φορολόγησης για νέες επενδύσεις (tax holidays).
•      Κρατικές εγγυήσεις για στήριξη των εξαγωγών.
•      Δικαίωμα επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαίδευση και ιατρικές υπηρεσίες, όταν επενδύουν σε επαγγελματική στέγη και εξοπλισμό.
•      Απάλειψη επιβολής ΦΠΑ για όλα τα ακίνητα που θα αγοραστούν και εξοφληθούν μέχρι το τέλος του 2021.
•      Κατάργηση Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών από μελλοντική πώληση για ακίνητα που θα αγοραστούν και τα πωλητήρια  θα κατατεθούν στο κτηματολόγιο μέχρι τα τέλη  Ιουλίου 2021.
•      Κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας για νεαρά ζευγάρια.

Προσέλκυση και Ενθάρρυνση Επενδύσεων

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ευρύτερα η ενθάρρυνση επενδυτικής δραστηριότητας είναι ύψιστης σημασίας για την απασχόληση και την άμεση και έμμεση δραστηριοποίηση των κυπριακών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, ο CIPA θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά ώστε να εμπλουτίσει το πρόγραμμα προβολής του.

Εισηγήσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένους κλάδους περιλαμβάνουν:

(1)   Ο Τομέας του Τουρισμού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας αφού η συνεισφορά του στο ΑΕΠ φθάνει το 18%. Μεταξύ των εισηγήσεων μας είναι

–      Αναθεώρηση της στρατηγικής τουρισμού με στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές που εκτιμάται ότι θα εξέλθουν πρώτες από την πανδημία. Αυτές οι αγορές θα μπορούσαν να είναι το Ισραήλ, η Ρωσία και οι Σκανδιναβικές χώρες.

–      Παροχή γενναιόδωρων και ελκυστικών κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες, διοργανωτές ταξιδιών και στον διαχειριστή αεροδρομίων για προσέλκυση τουριστών από τις αγορές – στόχους.

–      Διενέργεια επιθετικού Marketing και εκστρατεία προβολής και ανάδειξης της Κύπρου ως ασφαλούς προορισμού.

(2)   Η Κυπριακή Βιομηχανία ιστορικά σε περιόδους κρίσης στην οικονομία αποτελούσε το στήριγμα τόσο της απασχόλησης όσο και της οικονομικής επαναδραστηριοποίησης. Οι κύριες εισηγήσεις της ΟΕΒ είναι:

–      Αναστολή των υποχρεωτικών συνεισφορών του εργοδότη που γίνονται μέσω του Υπουργείου Εργασίας για τις βιομηχανίες που διατηρούν στην απασχόληση το προσωπικό τους.

–      Μείωση επιβαρύνσεων του κράτους προς τις βιομηχανίες όπως τα ενοίκια / μισθώσεις κρατικής γης σε βιομηχανικές περιοχές ή ζώνες και άλλες χρεώσεις για παροχή υπηρεσιών προς βιομηχανίες.

–      Επιχορήγηση κεφαλαιουχικών δαπανών προς βιώσιμες επενδύσεις, ιδιαίτερα εξαγωγικού χαρακτήρα, με προκήρυξη σχεδίου για τον Μεταποιητικό Τομέα, στο οποίο να περιλαμβάνονται δαπάνες που σχετίζονται με υποδομές και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης.

–      Απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ για εισαγωγές πρώτων υλών από τρίτες χώρες, οι οποίες θα μεταποιηθούν σε προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή.

(3)   Ο Πρωτογενής Τομέας προσφέρει στην κοινωνία τα βασικά είδη επιβίωσης ενώ ο κλάδος των μεταλλείων φέρνει στον τόπο μας πολύτιμο συνάλλαγμα. Για τον τομέα αυτό προτείνουμε:
Εντατικοποίηση της στήριξης της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας καθώς και άλλων παραγωγικών μονάδων ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική δυνατότητα με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

 

Καθολική στήριξη της λιγοστής αλλά πολύτιμης για τον τόπο μεταλλευτικής      δραστηριότητας απλά και μόνο με την ταχύτερη αδειοδότηση για τη λειτουργία τους.

(4)   Ο Τομέας των Υπηρεσιών ο οποίος αποτελούσε ανέκαθεν την ατμομηχανή της οικονομίας θα πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα του μέσω απλούστευσης διαδικασιών, παροχής κινήτρων και φορολογικές ελαφρύνσεις όπως τις έχω περιγράψει νωρίτερα.

(5)   Για τον Τομέα της Ενέργειας εισηγούμαστε:

Προαγορά πρόσθετων ποσοτήτων καυσίμων από την ΑΗΚ, σε χαμηλές τιμές για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Να δοθεί παράταση στην υλοποίηση Εργων ΑΠΕ που λόγω της Πανδημίας καθυστέρησαν να συμπληρωθούν.

Τέλος, η «πράσινη» ατζέντα πρέπει να παραμείνει στον κατάλογο των προτεραιοτήτων των εθνικών πολιτικών, αφού οι στόχοι για την ενέργεια & το κλίμα για το 2020 και 2030 παραμένουν δεσμευτικοί. Θα πρέπει στην ατζέντα της Κύπρου για την επανεκκίνηση της οικονομίας να προστεθεί και η ανταμοιβή στις «πράσινες  επιχειρήσεις».

Κλείνοντας, εύχομαι έστω και σε συντομία να μετάφερα δείγμα των στόχων και προτεραιοτήτων της ΟΕΒ για το άμεσο επόμενο διάστημα. Θέλω μόνο να διαβεβαιώσω πως οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να προσβλέπουν σε μια καλύτερη επόμενη μέρα.