Μπαίνουν οι τελικές πινελιές για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Στο σχεδιασμό της επόμενη ημέρας προβαίνει η κυβέρνηση, καθώς ικανοποίηση στους επιστήμονες προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου.

Η διυπουργική Επιτροπή, που συνήλθε χθες, οριστικοποίησε την πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και αύριο θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασιστεί οδικός χάρτης χαλάρωσης των μέτρων.

Η ειδική επιστημονική Επιτροπή θα ενημερώσει σήμερα τον Πρόεδρο για τον τρόπο, με τον οποίο οι ειδικοί κρίνουν ότι θα πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή των χαλαρώσεων, καθώς και για τα μέτρα προστασίας, που θα πρέπει να λαμβάνονται από πολίτες και επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άρσης των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του κορωνοϊού στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας η αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, ίσως σε τέσσερεις φάσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

Το πρώτο βήμα επιστροφής σε μια νέα «κανονικότητα» αναμένεται να γίνει στις 4 Μαΐου.

Κάθε φάση αναμένεται να αρχίζει μετά από πάροδο δύο εβδομάδων, οπότε και θα αξιολογείται η κατάσταση από τους ειδικούς. Αν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, τότε θα υπάρχει επαναφορά στα μέτρα για προστασία του κοινού.

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό για πολύ καιρό ακόμη, τουλάχιστον μέχρι να εξευρεθεί το εμβόλιο ή μια φαρμακευτική αγωγή, η οποία πέραν πάσης αμφιβολίας θα έχει αποτελέσματα διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.