Κ. Πετρίδης: Η αυστηρότητα των μέτρων θα εξαργυρωθεί με μετριασμό των συνεπειών

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης για τη λήψη μέτρων τόσο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας όσο και για την προστασία των εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας ενώπιον του πρώτου online briefing που πραγματοποίησε ο Invest Cyprus με τίτλο «Cyprus – Covid-19 Response Plan: What lies ahead», τονίζοντας πως η αυστηρότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί θα εξαργυρωθεί μακροπρόθεσμα με τον μετριασμό των επιπτώσεων στην κυπριακή Οικονομία.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως αναπόφευκτα η κυπριακή Οικονομία θα επηρεαστεί σημαντικά από τα μέτρα περιορισμού που έχει η λάβει η κυπριακή κυβέρνηση για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ αντίστοιχα θα επηρεαστούν και τα δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί άρχισαν ήδη να αποδίδουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβαίνει αύριο σε ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ώστε να αρχίσει σταδιακά και η επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Κύπρος προχώρησε άμεσα στην υιοθέτηση πακέτου μέτρων που βασίστηκε σε τρεις πυλώνες. Την προστασία της Υγείας των πολιτών, την στήριξη των εργαζομένων και τη διασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Πρέπει, τόνισε, όλοι να πάρουμε μαθήματα από την οικονομική κρίση του 2008 περίοδο κατά την οποίαν οι κυβερνήσεις καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα, προσθέτοντας πως τα μέτρα που έλαβε η χώρα μας αγγίζουν το 5,5% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Κρατικών Εγγυήσεων ύψους €2 δις για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τις επόμενες μέρες θα προωθηθεί στη Βουλή για έγκριση.
Αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας υπογραμμίζοντας πως τις επόμενες μέρες θα καταβληθεί προσπάθεια προβολής της Κύπρου ως ασφαλή τουριστικού προορισμού ώστε να προσελκυστεί τουριστικό ρεύμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των αερομεταφορέων και των τουριστικών πρακτόρων.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως η ρευστότητα του Κράτους είναι ικανοποιητική για μέχρι τα μέσα του 2021, ενώ προέβλεψε πως η ύφεση αναμένεται για το τρέχον έτος να αγγίξει το 5-7% του ΑΕΠ.

Με την σταδιακή άρση των περιορισμών θα προχωρήσουμε, είπε, στο επόμενο στάδιο με το σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας το οποίο θα επιβλέπεται και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα ανακοινώνεται και η στρατηγική της κυβέρνησης η οποία θα επικεντρώνεται περισσότερο στους τομείς της Οικονομίας που θα επηρεαστούν περισσότερο.
Έχουμε επιδείξει, πρόσθεσε, την ευελιξία μας ως οικονομία και την προσαρμοστικότητα μας. Τόνισε πως στόχος είναι η εφαρμογή ευέλικτης οικονομικής πολιτικής με συνετό τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία μας στις ξένες αγορές.