Επενδυτικό Πρόγραμμα: Αιμοδότης και πάλι στην ανάκαμψη της Οικονομίας

Άμεση και ουσιαστική αναμένεται να είναι και πάλι η συμβολή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος στην ανάκαμψη της Οικονομίας, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις σε κλάδους ζωτικής σημασίας.

Στο πλαίσιο αξιοποίησης στο μέγιστο βαθμό του επενδυτικού προγράμματος ώστε να υπάρξει ροή κεφαλαίων στην Οικονομία, επισπεύδεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων που εκκρεμούν, προωθούνται οι νέοι κανονισμοί στη Βουλή, απλοποιούνται οι διαδικασίες για να συνάδουν με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ παράλληλα θωρακίζεται για να καταστεί πιο ανθεκτικό και να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις προέρχονται από πλευράς Κομισιόν.

Επίσπευση διαδικασιών
Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και μερικές εβδομάδες το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, ενισχύοντας την μονάδα, για επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου αιτήσεων πολιτογράφησης επενδυτών που εκκρεμούν εδώ και αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα, όπως και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έχει παραδεχθεί με δηλώσεις, εκκρεμεί η εξέταση περίπου 600 αιτήσεων από το 2019. Η ολοκλήρωση της εξέτασης τους αναμένεται ότι θα απελευθερώσει κεφάλαια στην Οικονομία ύψους €2 δις.

Θετικό αποτελεί και το στοιχείο πως παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση του αριθμού των αιτήσεων πολιτογραφήσεων το 2020, υπάρχει συνεχής ροή αιτήσεων που κυμαίνονται γύρω στις 40-50 τον μήνα.

Νέοι κανονισμοί
Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τους σχετικούς κανονισμούς οι οποίοι από την μια θα καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις τιμητικής πολιτογράφησης για λόγους δημοσίου συμφέροντος και πολιτογράφησης αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών, ενώ από την άλλη θα ενισχύεται και θα θωρακίζεται το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα έναντι των αρνητικών σχολίων της Κομισιόν.

Απλοποίηση διαδικασιών

Στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που δημιουργούνται με τα περιοριστικά μέτρα διακίνησης που έχουν επιβληθεί καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να απλοποιούνται οι διαδικασίες πιστοποίησης των προσώπων που υποβάλλουν αίτηση χωρίς να απαιτείται η φυσική  τους παρουσία.

Ανθεκτικό Σχέδιο

Την ίδια ώρα, το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα με το νέο πλαίσιο κανονισμών και με τις αλλαγές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση καθίσταται πλέον ανθεκτικό. Οι έλεγχοι δέουσας επιμέλειας που διενεργούνται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ευθυγραμμίζονται με το πλαίσιο κανονισμών πάταξης φαινομένων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Προώθηση μέσω Invest Cyprus

Αξιόλογο εργαλείο για προσέλκυση ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης για επενδύσεις στην Κύπρο χαρακτηρίζει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας ο οποίος τόνισε πως αρκετοί ξένοι επενδυτές μέσω των πολιτογραφήσεων, εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο με τις οικογένειες τους, γνώρισαν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας και στην συνέχεια επέλεξαν να μεταφέρουν στην Κύπρο και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεωνs, υπογράμμισε ο κ. Καμπανέλλας, κατέθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τις απόψεις του που περιλαμβάνουν και το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, με εισηγήσεις για το πως μπορεί να γίνει ακόμα πιο ανθεκτικό και πιο αποδοτικό.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καμπανέλλας τόνισε πως ο Invest Cyprus δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τις ενέργειες για σωστή προώθηση του επενδυτικού προγράμματος σε ξένους προορισμούς επενδύσεων.