Σε τρεις φάσεις η επανεκκίνηση της Οικονομίας

Μέχρι την Παρασκευή αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις προτάσεις των επαγγελματικών συνδέσμων για την σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στου επαγγελματικούς συνδέσμους πως η κυβέρνηση έχει προβεί σε μεγάλο δανεισμό ώστε να στηρίξει την Οικονομία και τις επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7%.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε όπως η επανεκκίνηση της Οικονομίας γίνει σε τρεις φάσεις με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει την Οικοδομική βιομηχανία και τις παρεμφερείς επιχειρήσεις, ενώ στην τελευταία φάση περιλαμβάνεται ο τομέας του Τουρισμού.

Κατά την σύσκεψη το ΚΕΒΕ έθεσε επί τάπητος το ζήτημα για πλήρη λειτουργία της κρατικής μηχανής ώστε να στηρίξει την επανεκκίνηση της Οικονομίας, ενώ εκθείασε τα βήματα στα οποία έχει προβεί το Υπουργείο Εργασίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο οποίος, όπως ζήτησε, θα πρέπει να επεκταθεί οριζόντια  σε ολόκληρη την Δημόσια Υπηρεσία.

Από πλευράς ΟΕΒ προτάθηκε όπως λειτουργήσουν πρώτα οι μικρές επιχειρήσεις λόγω του μικρού αριθμού ατόμων που εργοδοτών και του μικρού χώρου που μπορούν να φιλοξενήσουν πελάτες. Σε σχέση με την πρώτη φάση, η ΟΕΒ εισηγείται όπως υπάρξει άρση της απαγόρευσης της εργασίας τις Κυριακές. Εισηγείται, επίσης, όπως κουρεία, κομμωτήρια και αυτοεργοδοτούμενοι, λιανικό εμπόριο γενικά και επιχειρήσεις πωλήσεων αυτοκινήτων να μπορούν να επιστρέψουν στην πρώτη φάση για να έχουν κάποιο εισόδημα.

Συγκεκριμένες εισηγήσεις κατατέθηκαν και στην σύσκεψη για την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η αναπροσαρμογή του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας των εργοταξίων αποκλειστικά για το θέμα κορωνοϊός, έτσι ώστε να ικανοποιεί τις σημερινές συνθήκες, άρση του περιορισμού του αριθμού εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους εργοταξίων, εφόσον τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και αύξηση του επιτρεπομένου αριθμού εργαζομένων σε εσωτερικούς χώρους σε αναλογία 1 εργαζόμενο κάθε 25 τ.μ. οικοδομής.

Τέθηκε επίσης η εισήγηση για εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου εργασίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στην προσέλευση και αποχώρηση εργατοτεχνιτών, κίνητρα για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και παράλληλη επαναλειτουργία των παρεμφερών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων όπως, των προμηθευτών δομικών υλικών, των κατασκευαστών ετοίμου σκυροδέματος, ασφαλτικού σκυροδέματος, των ηλεκτρομηχανολόγων, των κατασκευαστών αλουμινίου, πελεκάνων και άλλων.