Στα 1,25 δισ. ο δανεισμός από τις τράπεζες

Δάνειο της τάξης των 1,25 δισ ευρώ έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από τις τράπεζες μέσω εσωτερικού δανεισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που έλαβε αντιστοιχεί εντέλει στους προ μιας εβδομάδας σχεδιασμούς για άντληση 1,25 δισ. και όχι 750 εκατ. Εξάλλου, μέχρι και την Δευτέρα το βράδυ 2 τράπεζες της Κύπρου δεν είχαν αποφασίσει αν θα συμμετείχαν στο δανεισμό.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου:

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με πλήρη επιτυχία, η σημερινή έκδοση Γραμματίων του δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με ετήσια απόδοση 0,50%.

Συνολικά λήφθηκαν προσφορές ύψους €1,32δις περίπου, και έγιναν αποδεκτές προσφορές ονομαστικής αξίας €1,25δις, όπως ήταν και ο αρχικός μας στόχος.Στη διαδικασία συμμετείχαν 8 τραπεζικά ιδρύματα.

Σκοπός της αναφερόμενης έκδοσης γραμματίων του δημοσίου είναι η περαιτέρω ενίσχυση του αποθεματικού ρευστών διαθεσίμων του δημοσίου.

Η πιο πάνω επιτυχημένη έκδοση Γραμματίων του δημοσίου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων στη διεθνή αγορά, καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη με την οποία τόσο οι ντόπιοι όσο και οι διεθνείς επενδυτές περιβάλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία.