Τρίτο ομόλογο τη Μεγάλη Τετάρτη

Την Τρίτη, 7 Απριλίου, η Κυπριακή Δημοκρατία βγήκε στις αγορές, εκδίδοντας δύο νέα ευρωπαϊκά μεσοπρόθεσμα ομόλογα 7ετούς και 30ετούς διαρκείας και άντλησε 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη Μεγάλη Τετάρτη, όμως, αναμένεται να δανειστεί ξανά χρήματα, αυτή τη φορά εκδίδοντας εγχώριο ομόλογο και λαμβάνοντας χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες.

Το ποσό που θα λάβει θα είναι της τάξης των 1 – 1,25 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους στο τέλος Απρίλη πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο δανεισμός θα είναι διαρκείας από μερικούς μήνες μέχρι και 3 έτη. Στις αρχές Μαρτίου 2020 τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους ήταν στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, από τότε όμως έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα στήριξης της υγείας και των επιχειρήσεων, ενώ έχει πληρώσει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Με τη ρευστότητα που θα αποκτήσει το κράτος, θα του επιτρέψει να υλοποιήσει το πλάνο περαιτέρω στήριξης της οικονομίας και της υγείας, ώστε να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση της πανδημίας, αλλά και η οικονομική κρίση που θα αφήσει πίσω της για τους επόμενους μήνες. Ήδη η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει επέκταση μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για ακόμα 2 μήνες (ο πρώτος μήνας στήριξης σχεδόν ολοκληρώθηκε), αλλά και για άλλους 4 μήνες μερικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όταν λήξει η επίσημη περίοδος. Σύνολο, δηλαδή, εξετάζεται ενίσχυση της οικονομίας για ακόμη 6 μήνες. Για τούτο εξάλλου είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη ρευστότητας στο κράτος, ώστε να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Μέρος των ρευστών διαθεσίμων θα αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμα για να γίνει και μια μερικώς υιοθέτηση των θέσεων των άλλων κομμάτων (πέρα του ΔΗΣΥ), ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου για την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων 2 δισ. στις τράπεζες για τόνωση της οικονομίας και ανάσχεση της κρίσης. Γιατί δίχως υιοθέτηση των θέσεων των άλλων κομμάτων δεν διαφαίνεται να περνά το νομοσχέδιο. Κρίσιμο σημείο στις προτάσεις των δύο μεγάλων της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, αλλά και των μικρότερων κομμάτων, είναι πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες, άρα και να εκπληρώσει τους στόχους που διακηρύσσει. Θεωρούν πως τα υφιστάμενα προγράμματα στήριξης των εισοδημάτων και των εργαζομένων θα πρέπει να διευρυνθούν και να επεκταθούν, ώστε να καλύψουν ακόμη περισσότερο τους εργαζομένους και να προστατευθεί η καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών για σκοπούς διατήρησης της εσωτερικής αγοράς. Το σίγουρο πάντως είναι πως η κυβέρνηση θέλει το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων να ψηφιστεί, θεωρώντας το ως ένα εργαλείο το οποίο είναι αναγκαίο και για το οποίο θα πρέπει μάλλον να κοπιάσει για να το χρησιμοποιήσει.

Το κόστος των κινήσεων

Μετά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας, τη στήριξη των επιχειρήσεων, του εισοδήματος των εργαζομένων και την προστασία των θέσεων εργασίας. Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων από το Υπουργείο, εκτιμά πως η οικονομία θα συρρικνωθεί από 5 – 9,7%, ενώ η ανεργία από το 5,5% που είχε φτάσει στην Κύπρο θα ανέβει πάλι στα επίπεδα του 9%. Εντός του δελτίου ενημέρωσης των επενδυτών που συνόδευε την έκδοση των δύο ομολόγων, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αναφέρει πως αναμένει για το 2020 έλλειμμα περίπου της τάξης του 4% του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου που θα επιφέρει στην οικονομική δραστηριότητα η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία θα πλήξει τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες, καθώς και από τον προσωρινό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, το κράτος αναθεώρησε προς τα πάνω και προχώρησε σε αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών του για το 2020, κατά 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι δικαιολογούνται εξάλλου και οι κινήσεις εξόδου με τα δύο ευρωομόλογα και περίπου μετά από μία εβδομάδα με το εγχώριο ομόλογο από τις κυπριακές τράπεζες. «Λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας και της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που θέτουν το ερώτημα πόσο καιρό θα διαρκέσει η ασθένεια αυτή και ποια θα είναι η επίδρασή της στη διεθνή οικονομία, καθώς και στις διεθνείς αγορές, η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να αναθεωρήσει το ετήσιο σχέδιο χρηματοδότησής της που καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και αναφερόταν σε μέγιστες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020 ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησαν με τη σειρά τους οικονομικοί κύκλοι στην «Κ», η επίπτωση στην κυπριακή οικονομία θα έχει τρία βασικά γνωρίσματα. Πρώτο και κύριο, θα είναι αυτό του τουριστικού κλάδου, επειδή το προφίλ της οικονομίας της χώρας στηρίζεται πολύ σε αυτόν, αναμένοντας κατακόρυφη μείωση στις διεθνείς αφίξεις, αλλά και μαζικές ακυρώσεις των κρατήσεων που έχουν γίνει. Συν τοις άλλοις, αναμένεται και πτώση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης, λόγω της δικαιολογημένης επιφυλακτικότητας των πολιτών για τον ιό. Δεύτερον, αναμένεται να συνεχιστεί η αβεβαιότητα που επηρεάζει τους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού κλίματος. Τρίτον, σύμφωνα με τις πηγές θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές των αγαθών και υπηρεσιών, ενώ θα υπάρξει αναταραχή από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Αλμυρό» το επιτόκιο

Αν και χαρακτηρίστηκε από χρηματιστηριακούς κύκλους «αλμυρό» το επιτόκιο και αποτέλεσμα βεβιασμένης κίνησης η έξοδος στις διεθνείς αγορές, το 7ετές ομόλογο που εκδόθηκε την Τρίτη, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, τιμολογήθηκε με απόδοση +165 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps και το 30ετές ομόλογο, ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, τιμολογήθηκε με απόδοση +215 μονάδες βάσης πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ, με τα 1,8 δισ. ευρώ να αφορούν το 7ετές και 800 εκατ. ευρώ αφορούν το 30ετές. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της έκδοσης δύο ομολόγων, σημειώνοντας πως το ύψος της συνολικής προσφοράς καταδεικνύει ότι σε αυτή τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τις διεθνείς αγορές. «Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να διασφαλίσουμε τα αναγκαία εφόδια, για να ακολουθήσουμε τις συνετές εκείνες πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε το κράτος πρόνοιας και το σύστημα υγείας, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες, αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο, μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας», σημείωσε.