Η Νομοθεσία που αφορά την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων κεφαλαίου και τόκων για δάνεια προς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς για περίοδο εννέα μηνών, μέχρι την 31/12/2020, τότε η αποκοπή των δόσεων θα εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης του διατάγματος, δηλαδή την 31/03/2020.
Το πιο συχνό ερώτημα που είχαν οι δανειολήπτες που ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα από την ημέρα που ανακοινώθηκε, ήταν εάν η αναστολή των δανείων θα έχει ισχύ από το μήνα Μάρτιο, αφού το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στους δανειολήπτες για να μπουν σε αυτό το Σχέδιο, ήταν πολύ στενό. Ενώ μερικές τράπεζες, όπως η Ελληνική Τράπεζα για παράδειγμα μετά την έναρξη του Σχεδίου επανήλθε με συμπληρωματική ανακοίνωση δηλώνοντας πως, “όσοι πελάτες αποστείλουν την αίτηση τους μέχρι και τις 28/04/2020 τότε η αποκοπή των δόσεων θα εφαρμόζεται από την ημερομηνία έναρξης του διατάγματος, δηλαδή την 31/03/2020”, σήμερα, Πέμπτη, η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε με αντίστοιχη ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει τα κάτωθι:
1) Η αναστολή των υποχρεώσεων θα έχει ισχύ από τις 30/3 ανεξάρτητα από την ημερομηνία αίτησης
2) Για όσους αιτηθούν αναστολή, αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ. Υπενθυμίζεται πως η αίτηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και δεν συντρέχει λόγος για επίσκεψη σε κατάστημα.
3) Οι αναστολές δόσεων έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούνται για όσους έχουν ήδη αποστείλει από χτες την σχετική αίτηση.
4) Για όσους δεν έχουν ακόμα αιτηθεί αλλά τους έχει γίνει αποκοπή δόσης, θα γίνει αναδρομική επιστροφή των χρημάτων.
Αναστολή δόσεων χωρίς ανατοκισμό
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) εξέδωσε νέα εγκύκλιο που αφορά την αναστολή δόσεων, τονίζοντας ότι οι εμπορικές τράπεζες θα χειριστούν τα δάνεια αυτά κατά τρόπο που δεν θα προκύψει καθαρή τρέχουσα αξία, όπως τον ανατοκισμό.
Όπως αναφέρεται, οι πρόνοιες του διατάγματος έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι εντός του πλαισίου που περιγράφει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η οποία με ανακοίνωσή της στις 25 Μαΐου, παραχώρησε ελαφρύνσεις ως προς τον προληπτικό (prudential) χειρισμό των μέτρων αναστολής δόσεων που απευθύνονται ευρέως σε ομάδες δανειοληπτών όσον αφορά την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Κανονισμών και Κατευθυντηρίων Γραμμών. Σχετικά, παρέχεται σημαντική ευελιξία όσον αφορά την αναγνώριση καθεστώτος αθέτησης, την αναγνώριση των αναδιαρθρωμένων δανείων και τη λογιστική τους αντιμετώπιση.
«Επιπρόσθετα, η ΚΤΚ τονίζει ότι αναμένει πως τις περιπτώσεις των δανειακών συμβάσεων που εμπίπτουν των έκτακτων μέτρων αναστολής δόσεων, τα ΑΠΙ θα τις χειριστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκύψει θετική καθαρή παρούσα αξία των διαμορφωμένων λόγω της αναστολής δόσεων ταμειακών ροών (π.χ. λόγω ανατοκισμού), δηλαδή τα ΑΠΙ δεν θα αποκομίσουν οικονομικό όφελος σε όρους παρούσας αξίας», αναφέρει η εγκύκλιος και συνεχίζει: «Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υποβοηθείται η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που βρίσκει την ΚΤΚ αντίθετη, ενώ παράλληλα θα έδινε το μήνυμα ότι προσωρινές εποπτικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΚΤΚ είναι αχρείαστες».
Παράλληλα, η ΚΤΚ τονίζει ότι από τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ) όπως ενεργούν με πλήρη διαφάνεια και, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος, θα ασκήσουν στο έπακρο το ρόλο τους ως σημαντικός πυλώνας της οικονομίας, με στόχο την επαναφορά των επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ομαλή οικονομική δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι κεφαλαιακές και άλλες ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί από όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς στοχεύουν στην διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι σε οποιοδήποτε ίδιο όφελος για τα ΑΠΙ.
«Αντιθέτως, αναμένεται ότι με τα κεφάλαια που έχουν προσωρινά απελευθερωθεί, τα ΑΠΙ θα χρηματοδοτήσουν τις επηρεαζόμενες από την κρίση του Covid-19 επιχειρήσεις και νοικοκυριά ή/και θα απορροφήσουν ζημιές από υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις που έχουν επηρεαστεί αρνητικά», αναφέρεται στην τρισέλιδη εγκύκλιο.
Σημειώνεται ακόμη ότι αναμένεται ότι οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί αναστολή δόσεων θα αξιολογηθούν εγκαίρως και με τη δέουσα προσοχή. «Στόχος είναι όπως σε συνεργασία με το δανειολήπτη θα διαμορφώνεται τέτοιο πρόγραμμα αποπληρωμής που θα δίνει τη δυνατότητα στο βιώσιμο δανειολήπτη να επανέλθει σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα».
Περαιτέρω σημειώνεται ότι «αναμένεται όπως αποφεύγεται η επιβολή χρεώσεων κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης οι οποίες να μην είναι πλήρως επεξηγημένες και συγχρόνως κατανοητές από το δανειολήπτη» και ότι «το ύψος τέτοιων χρεώσεων πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά και λογικά επίπεδα».
«Η ΚΤΚ τονίζει τη σημαντικότητα των μέτρων αυτών στην ομαλότερη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρεται στην εγκύκλιο.
Όπως αναφέρεται, η ΚΤΚ αναμένει ότι τα ΑΠΙ θα συνεχίσουν να αξιολογούν και να παρακολουθούν τη έκθεση τους στον πιστωτικό κίνδυνο ώστε δυνητική χειροτέρευση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου να αναγνωρίζεται εγκαίρως ώστε να λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα όπως αυτά προνοούνται από τις σχετικές Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και την Οδηγία της ΚΤΚ.
«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, αναμένεται ότι θα προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις στους δανειολήπτες εκμεταλλευόμενες τις προσωρινές εποπτικές κεφαλαιακές χαλαρώσεις που τους έχουν παραχωρηθεί», καταλήγει η ΚΤΚ.