Καυτό σαββατοκύριακο για δόσεις και εγγυήσεις δανείων

Καυτό προβλέπεται το επικείμενο σαββατοκύριακο για την διασφάλιση της έγκρισης από τη βουλή των κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους €2 δισ. προς τις τράπεζες για σκοπούς παραχώρησης νέου δανεισμού, καθώς και του νομοσχεδίου που θα επιτρέψει την αναστολή καταβολής δόσεων και τόκων δανείων.

Τα δύο νομοσχέδια αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας την ερχόμενη Κυριακή, καθώς το θέμα της αναστολής δόσεων και τόκων φαίνεται να αποτελεί αγκάθι στις συζητήσεις για έγκριση μέτρων κατά των επιπτώσεων της πανδημίας και ειδικότερα για την έγκριση της παραχώρησης των εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Η βουλή ανέστειλε την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, ενώ η ολομέλεια συνέρχεται σήμερα στις 5 μ.μ. αντί στις 4 μ.μ. όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, για την έγκριση άλλων δέκα νομοθετημάτων που αφορούν στο πακέτο μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την στήριξη οικονομίας, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζομένων. Τα νομοθετήματα αναμένεται να περάσουν με την ομόφωνη στήριξη των κομμάτων.

Τα μέλη της επιτροπής οικονομικών θα επανέλθουν αύριο στις 5 μ.μ. σε τηλεδιάσκεψη για να εξετάσουν τα ζητήματα που εξακολουθούν να εκκρεμούν και η ολομέλεια της βουλής αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σε ολομέλεια για την ψήφισή τους, την ερχόμενη Κυριακή.

Απασχολεί η καταβολή τόκων μετά την πάροδο περιόδου αναστολής

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν μετά την συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων αναβάλλεται, καθώς τα κόμματα επιθυμούν όπως ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες γύρω από την αναστολή των δόσεων και των τόκων δανείων.

Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς, διαπιστώνεται ότι δεν διασφαλίζεται πάγωμα των τόκων, αλλά ούτε και ο τρόπος με τον οποίο θα απαιτηθεί η αποπληρωμή των τόκων μετά την πάροδο της περιόδου αναστολής, που σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν αναμένεται να είναι εννέα μήνες.

Όπως προκύπτει, φαίνεται να μένει ανοικτό το ενδεχόμενο οι τόκοι να είναι καταβλητέοι μετά την πάροδο της περιόδου αναστολής, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους δανειολήπτες ωθώντας προς νέες αναδιαρθρώσεις.

Οι βουλευτές αναμένουν νέες διευκρινήσεις επί του θέματος εξαντλώντας τα περιθώρια διαβούλευσης, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για ψήφιση των νομοσχεδίων. Τα δύο νομοσχέδια έχουν συνδεθεί, καθώς τα κόμματα διαμήνυσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα εγκρίνουν τις κυβερνητικές εγγυήσεις εάν δεν διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα μετακυλήσουν τις ελαφρύνσεις που τους παραχωρήθηκαν στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις, η συνεδρίαση της ολομέλειας μετατίθεται για τις 5 το απόγευμα αντί στις 4 μ.μ. όπως είχε προγραμματιστεί, για την ψήφιση των 10 νομοθετημάτων.

Η βουλή θα επανέλθει την Κυριακή για την ψήφιση των άλλων δύο νομοσχεδίων.

Αναθεωρημένα κείμενα στο παρά πέντε

Εν τω μεταξύ ,στη βουλή εξακολουθούν να καταφθάνουν αναθεωρημένα κείμενα των νομοσχεδίων που αναμένεται να τεθούν ενώπιον της ολομέλειας προς έγκριση, περιλαμβανομένου του νομοσχεδίου για τις κυβερνητικές εγγυήσεις και του νομοσχεδίου αναφορικά με τις εισφορές στο ΓεΣΥ.

Ενώ το αρχικό νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ αφορούσε διατήρηση των προηγούμενων, πιο χαμηλών συντελεστών εισφορών για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, το μέτρο επεκτείνεται περιλαμβάνοντας και τον Ιούνιο του 2020.